Nekaj enostavnih nasvetov za obrambo proti korona virusu

Besedna zveza, ki je v zadnjih tednih preplavila prav vse komunikacijske kanale in se prebila v besednjak večine svetovnega prebivalstva, je brez slehernega dvoma korona virus. Virus s strokovnim imenom SARS-CoV2 je tako postal naša realnost, zato je zares pomembno, da tako zaradi nas samih kot tudi zaradi naših bližnjih storimo vse, kar je v naši moči, da se morebitni okužbi izognemo. O sami preventivi je bilo v minulih dneh povedanega že ogromno, v zadnjih dneh pa na dan prihajajo tudi nekatera nova dognanja, do katerih so s pomočjo raziskav prišli kitajski znanstveniki, ki so se z virusom in boleznijo COVID-19 spopadli prvi. Na podlagi preučevanja obnašanja virusa je tako nastalo nekaj preprostih nasvetov, ki so lahko koristni za vsakega izmed nas.

SARS-CoV2 deluje na način, da v dihalnih poteh v našem telesu ustvari debelo plast sluzi in jih na ta način blokira oz. onemogoči. Ker proces od okužbe do razvoja bolezni traja nekaj dni, lahko posledice preprečimo ali pa vsaj omilimo že s tem, da pijemo čim več toplih tekočin (čaj, kava, juha, topla voda). Prav tako je priporočljivo, da vsakih 20 minut napravimo požirek tople tekočine, saj s tem vlažimo usta, morebiten virus pa iz ustne votline speremo v želodec, kjer ga želodčna kislina nevtralizira. Če je le mogoče, vsak dan (večkrat) grgramo še antiseptično tekočino, pri čemer velja poseči po naravnih antispetikih, kot so limona, kis ali sol. Hladnim napitkom se na drugi strani v čim večji meri poskušamo izogniti.

Ker virus lahko prenašamo tudi na oblekah ali na laseh, je zelo pomembno tudi redno in dosledno tuširanje ali kopel ter pranje oblačil. Dodaten poudarek je seveda na umivanju rok, ki jih z milom poskušamo umiti vsaj vsake pol ure. Vsak detergent ali milo oz. šampon namreč virus uniči. Na oblačilih, če teh ne moremo prati vsakodnevno, pa je zanj usodna tudi direktna izpostavljenost sončni svetlobi.

Posebno pozornost velja nameniti vsem kovinskim površinam, na katerih SARS-CoV2 preživi tudi do 9 dni. Na javnih mestih se dotikanju kljuk, ročajev in podobnega poskusimo v največji možni meri izogniti, doma pa kovinske površine dosledno čistimo večkrat dnevno.

Morda je za vse kadilce aktualna pandemija tudi čas, da poskusijo z opustitvijo kajenja. Slednje namreč že tako ali tako obremenjuje in slabi naša pljuča, kar v kombinaciji z morebitno okužbo še poslabša potek bolezni. Nezdravo razvado raje nadomestimo z rednim uživanjem svežega sadja in zelenjave, s čimer v našem telesu vzdržujemo zadovoljiv nivo cinka in vitamina C, ki sta ključna za normalno delovanje imunskega sistema.

Slednjega vzdržujemo v čim boljši kondiciji in se poskusimo izogniti tudi drugim virusnim obolenjem, zlasti gripi, ki bi imunski sistem že predhodno oslabila. Če začutimo neprijetno bolečino ali praskanje v grlu, kjer se virus razvija najprej, je priporočljivo upoštevati vse zgoraj naštete nasvete, saj ga morda na ta način uspemo nevtralizirati, še preden vstopi v pljuča.

Ne glede na vse, pa je še vedno najboljši preventivni ukrep, da ostajamo doma, če je to le mogoče. Nenazadnje je to morda izvrstna priložnost, da še dodatno utrdimo vezi s svojimi najbližjimi oz. najdemo čas za naše konjičke, ki ga je sicer vselej premalo.

Želimo vam veliko zdravja in nikar ne pozabite, da zanj največ lahko storite prav sami.

 

Darjan Lapanje

OSTALI ČLANKI IZ TEME ZDRAVO ŽIVLJENJE

03.07.2020

Trije razlogi, zakaj se na izlet odpraviti s kolesom

Sončne vikende marsikdo izkoristi za izlete v naravo in vse več ljudi se odloči za…
30.06.2020

Sonce - prijatelj ali sovražnik?

Sonce vse močneje greje in čeprav se ga neskončno veselimo, se ga moramo malenkost tudi…
28.06.2020

Smo v avtu varni?

Sončni žarki so že močni in zato se jim moramo v najbolj toplem delu dneva izogibati.…
24.06.2020

Najboljša obramba našega telesa je imunski sistem

Vanja Slobodnik Naše telo se vsak dan srečuje z okužbami, ki jih povzročajo virusi,…
22.06.2020

Podpultni vodni filtri za vsak dom

Vodni filter, podpultni Vodni filter, podpultni se namesti pod korito. Filtrirana voda se…