Vse bolj pomembna samooskrba

Visoke grede so čedalje bolj priljubljene, a ne zgolj zaradi pridelka, ki zraste v njih, temveč tudi zato, ker predstavljajo lepo popestritev našega vrta ali balkona. Kot pravi Damjana Srebotnjak iz vrtnarstva in cvetličarne Piramida Krašovec, bo povpraševanja po njih čedalje več, saj se ljudje vse bolj zavedajo pomembnosti samooskrbe.

Tia Kemperle

Zdi se, da so visoke grede vse bolj priljubljene. Zakaj menite, da je tako?
Priljubljenost visokih gred povezujem s tem, ker so lahko stilsko dovršene in se vklopijo tudi v
vrtove modernih hiš. Vsekakor pa je pomembno , da občutno razbremenijo hrbtenico in so odlična rešitev v primeru skrajnih vremenskih razmer, ki smo jim priča v zadnjih letih.
Kako to mislite?
S pravilno sestavljenimi plastmi iz vej, listja in komposta namreč omogočamo zemlji, da se prej segreje, lažje zadržuje vlago, v njej pa prebiva mnogo mikroorganizmov in deževnikov, ki so pomembni za zdravo zemljo. Poskusi so pokazali, da v sušnem obdobju v visoki gredi lažje dosežemo optimalne razmere za rast kot drugje v vrtu.
Kako visoke naj bodo grede?
Idealna širina grede znaša od 90 do 110 cm, vse je pa odvisno od vaše telesne višine in dolžine rok.
Kdor se z njimi prvič sreča – na kaj mora biti najbolj pozoren?
Zelo pomembno je, da je notranjost visoke grede dobro zložena. Spodaj (dno visoke grede) mora biti obvezno zaprto z mrežo proti voluharju.
Kaj naj vsebuje visoka greda? Kako naj jo pripravimo za prvo zasaditev?
Na dno položimo 10 do 20 cm debelo plast vej in ostankov lesa. Material mora biti poravnan, da ni vmes praznih prostorov, drugače se greda prehitro sesede. Sledi plast preperelega listja in delno zrelega komposta. Sledi plast finega komposta (vsaj 10 cm), na vrhu pa je plast vsaj 15 cm vrtne zemlje. Na koncu sledi zastirka iz slame, suhe trave, ovčje volne ali kakega drugega materiala.

Ali je pomembno, katere veje damo spodaj?
V visoko gredo ne sodijo hrastove in kostanjeve veje, ker tanin, ki je v njih, zavira delovanje mikroorganizmov. Vrbove veje pa poženejo liste in korenine in vam prerastejo gredo.
Kam naj postavimo visoko gredo, da nam bodo osnovne vrtnine dobro rastle?
Visoka gred naj bo postavljena na najbolj sončnem delu vrta, če je le možno, da je cel dan enakomerno obsijana s soncem. Visoka greda mora biti izdelana iz dovolj debelega lesa, če ne, je potrebno dodati še izolacijsko plast med zunanjo plast in zemljo. Ta poskrbi, da se notranjost ne segreva preveč.
Ali lahko v visoke grede damo tudi cvetlice, rože?
Tudi cvetje je zaželeno v visokih gredah, predvsem zaradi opraševanja, čebel in čmrljev ter drugih koristnih žuželk. Če baziliko posadimo med paradižnike, bodo ti imeli boljši okus, pa še več jih bo, ker bodo cvetovi bazilike privabili čebele, ki bodo oprašile sadike paradižnika.
Zavedajmo se,da samooskrba zagotavlja najbolj zdravo hrano, pa čeprav je to še tako mala visoka greda. Samooskrba pomaga okolju, gradi odnose, prebuja ustvarjalnost ... In nikar ne pozabimo: narava je naša najboljša učiteljica. Pazimo nanjo.

OSTALI ČLANKI IZ TEME ZDRAVO ŽIVLJENJE

20.11.2020

Okužba s HIV ni več smrtna obsodba

Nenavadno leto 2020 se počasi izteka in pred vrati je že mesec december, ki ga že od leta…
16.11.2020

Solza za vsako priložnost

Vsak od nas kdaj pa kdaj potoči kako solzo. Morda zaradi žalosti, morda zaradi veselja,…
15.11.2020

4 trendi čevlji za udobno in šik preživljanje hladnejših dni

Letošnji november se je pričel s serijo izjemno sončnih in čudovitih jesenskih dni. A…
14.11.2020

Diabetes - bolezen sodobnega časa

Po podatkih Mednarodnega združenja za diabetes se vsako leto razvije diabetes pri 7…
12.11.2020

Osvobodite se škodljivih kemikalij

Zaradi ozaveščenosti, koliko strupov se z uporabo sintetičnih barv za lase vsrka…