Žilna kirurgija

Odstranjevanje krčnih žil

Spomladi in poleti sonce že tako močno sije, da ljudje kažemo čedalje več kože. A nekateri kljub vročini vztrajajo z dolgimi hlačami. Razlog so morda krčne žile, ki se jih mnogi sramujejo, saj so na pogled vse prej kot privlačne … A na srečo se jih je mogoče znebiti!

Krčne žile, ki jih nekateri poimenujejo tudi varice, so bolezensko spremenjene modrikaste, nabrekle ali zvijugane vene. Čeprav se lahko pojavijo na več mestih, so težave najpogosteje vidne na spodnjih okončinah. Kar niti ni presenetljive, če vemo, da krčne žile nastanejo zaradi povišanega hidrostatskega tlaka, ki pa je v nogah najvišji. Predpogoj za nastanek krčnih žil so okvare venskih zaklopk, ki sicer omogočajo enosmeren tok krvi po venah, v smeri proti srcu. Zaradi okvarjenih venskih zaklopk, kri vdira v najnižje ležeče vene, ki se zaradi visokega pritiska razširijo in zvijugajo.

Razlogov za njihov nastanek je več. Eden izmed njih je dednost, zato jim včasih kljub zdravemu načinu življenja ne moremo ubežati. Nastanejo pa lahko tudi zaradi posledic pretiranega sedenja, ob dolgo trajajočem stoječem delu ali če ne skrbimo dovolj za rekreacijo. Tveganje za njihov nastanek je poovezano tudi s kajenjem, prekomerno telesno težo, kroničnim zaprtjem ali z uživanjem hormonske terapije, dokaj pogosto pa se pojavijo tudi pri nosečnicah.

Krčne žile za večino ljudi predstavljajo zgolj estetsko motnjo, nekateri pa imajo zaradi krčnih žil pekoče bolečine v nogah (zlasti ponoči in po težjem fizičnem naporu), pojavlja se zatekanje nog ali občutek težkih nog. Motnja v pretoku krvi lahko povzroči nastanek krvnih strdkov. Nastaneta lahko tromboflebitis ali globoka venska tromboza, ki lahko vodi v pljučno embolijo. Krčne žile povzročajo nastanek temno rjavo obarvane kože, ki je dokaj značilna za kronično vensko insuficienco. Ob dolgotrajni bolezni krčnih žil se lahko koža tako zelo spremeni, da postane zelo občutljiva na najmanjše poškodbe in nastanejo lahko kronične venske razjede.

 AdobeStock 2

Ob pregledu …

Zato je pomembno, da pri težavah obiščete zdravnika. Klinični pregled in ultrazvočna preiskava v Estetiki Milošević trajata približno 40 minut. Pregled je povsem neboleč, med pregledom pa vam bo priznan in izkušen žilni kirurg Pawel M. Leskiewicz, dr. med., ki je s svojo ekipo uspešno opravil že več kot 1.000 laserskih posegov krčnih žil, natančno predstavil vzroke vašim težavam ter vam predlagal primerno zdravljenje. Glede na stopnjo izraženosti bolezni, se bo odločil za eno od terapevtskih možnosti, kot so uporaba elastičnih nogavic, jemanje venoaktivnih zdravil ali pa vam bo svetoval kirurško zdravljenje krčnih žil. Operacija je pogosto najboljša izbira in vključuje odstranitev bolezensko spremenjenih ven iz obtoka ter zaprtje okvarjenih odsekov ven, ki so vzrok nastanka krčnih žil. Sodobno in minimalno invazivno metodo kirurškega zdravljenja predstavlja laserska operacija krčnih žil, ki omogoča natančno, učinkovito in dolgotrajno odstranitev krčnih žil, z minimalnim okrevanjem po posegu.

 

Operativni poseg

Pred posegom oseba s krčnimi žilami prejme tableto proti bolečinam in pa pomirjevalo, da lahko operacijo prestane brez strahu. Krčne žile lasersko operirajo v lokalni anesteziji, sam poseg na eni okončini pa traja približno eno uro. Ob koncu operacije se preko drobnih ranic namesti obliže in se na operirano okončino namesti kompresijska nogavica ter elastični povoj. Pacient takoj po posegu vstane in prične hoditi. Po približno 20. minutah hoje gre lahko oseba domov, a jo mora spremljati polnoletna oseba (po operaciji oseba ne sme voziti avtomobila). Pacient mora doma natančno upoštevati navodila kirurga, predvsem glede uporabe kompresijske terapije.

 AdobeStock 3

Naročanje

Če vas krčne žile motijo, se na pregled lahko prijavite v Estetiki Milošević, Slovenj Gradec ter se posvetujte z žilnim kirurgom dr. Leskiewiczem, specialistom splošne kirurgije.

Na pregled se lahko naročite po telefonu 041 339 000, po elektronski pošti: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. ali preko spletnega obrazca.

 

Promocijsko sporočilo

 

OSTALI ČLANKI IZ TEME ZDRAVO ŽIVLJENJE

15.09.2020

Ko spomin začne močno pešati ...

Demenca je bolezen, ki običajno prizadene starejše. Posledice so lahko precej hude in…
11.09.2020

Glavoboli – kaj hitro pomaga in kako jih preprečite

Predvsem ženske imajo težave z glavoboli – pri vsaki drugi so skoraj reden pojav.…
04.09.2020

Hladno stiskana hrana za pse

Vsi pasji skrbniki si za svojega kosmatinca želimo le najboljše, zato je najbolj pomembna…
28.08.2020

Kožni rak

Poznamo več vrst kožnega raka, ki se med seboj razlikujejo po izgledu, hitrosti rasti,…
27.08.2020

8 Pogostih znakov, da je naš krvni sladkor previsok

Krvni sladkor je glukoza, ki je v krvi. Normalna raven glukoze v krvi je med 4,0 in 6,1…