Preženite zimsko utrujenost

Ne zgodi se prav poredko, da ljudje predvsem v jesenskem in zimskem času iz nepojasnjenega vzroka postanemo pretirano utrujeni, razdražljivi in na splošno nerazpoloženi. Letos bi tako razpoloženje lahko pripisali tudi splošni situaciji, ki marsikoga spravlja v slabo voljo in negotovost, a vse prej omenjeno se nam utegne zgoditi tudi takrat, ko so razmere povsem običajne. Nerazumevanje, ki ga ob tem utegne izkazati okolica, lahko posameznika potisne še globlje v vrtiljak negativnih občutij, zato je prav, da tudi o teh težavah spregovorimo naglas.

Sara Sočan

Pri sezonski motnji razpoloženja je govora o obliki depresije, ki jo ljudje doživljamo v določenem letnem času. Največkrat se taka motnja pojavi prav v jesenskem in zimskem času, posebej pogosta pa je pri prebivalcih severne Evrope. V tem delu Stare celine se z njo namreč spopada kar desetina prebivalstva.


Značilni simptomi, ki spremljajo sezonsko motnjo razpoloženja, so precej podobni depresiji – nejevoljnost, pomanjkanje energije, povečana potreba po spanju, težave z zbranostjo, malodušje... To je le nekaj najpogostejših znakov, ki definirajo omenjeno motnjo. Lahko pa jo spremljajo še zmanjšana želja po spolnosti, tesnoba, pretirana občutljivost, nepojasnjena potreba po odmikanju v osamo in druge. Prav zato je dobro vedeti, da si v takih primerih lahko pomagamo tudi sami.

Naužijte se dnevne svetlobe

Iz vsega opisanega je moč sklepati, da je sezonska motnja razpoloženja povezana z jesenskim in predvsem zimskim pomanjkanjem svetlobe. Prav zato se vsem, ki se spopadajo s tovrstnimi težavami, priporoča, da se v čim večji možni meri naužijejo sonca. Izkoristite proste trenutke in jih namenite gibanju na prostem. Četudi v tem času ne boste ujeli veliko sonca, vam bo vsakodnevni sprehod zagotovo dobro del, obenem pa se boste nadihali svežega zraka, ki bo prav tako pripomogel k boljšemu razpoloženju.

Ker omenjeno motnjo pogosto spremlja tudi želja po sladkem, se tej skušnjavi poskusite upreti. Seveda si sladko pregreho sem ter tja lahko privoščite, a pomembno je, da uživate veliko svežega sadja in zelenjave, pomagalo pa bo tudi, če boste denimo bel kruh ali riž nadomestili s polnozrnatimi živili.

Rana ura, zlata ura

Počutje boste lahko znatno izboljšali tudi z rednim zgodnjim vstajanjem. Dejstvo je, da so jutra v vsakem letnem času najlepši del dneva in če boste pokonci tako zgodaj, da boste lahko uživali v jutrih, vam bo tudi v sicer kratkem svetlem delu dneva ostalo bistveno več časa, ki ga boste lahko izkoristili za aktivnosti na prostem. Naj vas vremenske razmere pri tem ne ovirajo. Aktivnosti na snegu, sprehod v dežju ali uživanje na soncu vam bodo enako dobro deli.

Ker je, kot že omenjeno, sezonska motnja razpoloženja v veliki meri odvisna od pomanjkanja svetlobe, bo pomagalo tudi, če se obdate s svetlimi in živahnimi barvami. Dajte domišljiji prosto pot, oblecite se v svetla oblačila, prebarvajte stene, omislite si pisano novoletno dekoracijo in spustite svetlobo v svoj dom in s tem tudi v svoje življenje.

OSTALI ČLANKI IZ TEME ZDRAVO ŽIVLJENJE

29.04.2021

Več kot zgolj lep nasmeh

Kljub temu, da se radi pohvalimo, da za svoje zdravje dobro skrbimo, sta zdravje zob in…
27.04.2021

Vse bolj pomembna samooskrba

Visoke grede so čedalje bolj priljubljene, a ne zgolj zaradi pridelka, ki zraste v njih,…
22.04.2021

Mastikina smola pripomore k zdravemu prebavnemu sistemu

To je potrdila Evropska agencija za zdravo hrano (EFSA), ki običajno ne dovoli uporabe…
15.04.2021

Tekočina, ki prebavlja

V rubriki »Kako deluje?« se bomo tokrat dotaknili brezbarvne tekočine v naših ustih, ki…
14.04.2021

Preženite zimsko utrujenost

Ne zgodi se prav poredko, da ljudje predvsem v jesenskem in zimskem času iz…