Zakaj nas zebe

Z začetkom decembra smo že vstopili v meteorološko zimo, tik pred božičem pa bomo razglasili še koledarsko zimo. In nič ni bolj značilnega za ta letni čas, kot mraz. Temperature se pogosto spustijo pod ledišče in večkrat radi potarnamo, da nas zebe. Sploh prsti na rokah in nogah so s tega vidika največkrat na udaru in vse skupaj zna biti zares neprijetno, sploh če se znajdemo nekje na prostem, kjer enostavno nimamo možnosti, da bi se malce pogreli. Ste se kdaj vprašali, zakaj nas pravzaprav zebe, zakaj na mrazu drgetamo? Če odgovora še niste našli, vam ga ponujamo mi.

Sara Sočan

V našem telesu, ki je izjemno zapleten sistem, se neprestano odvijajo številni kemični procesi, pri čemer nastaja tudi toplota. Glavnina toplote, ki jo telo proizvede, nastane pri prebavljanju zaužite hrane. Prav zato ni nenavadno, da je telesne toplote več v središču telesa, na površino pa se prenaša s kroženjem krvi. Seveda pri tem prihaja do določenih izgub, posledično pa so s toploto najslabše preskrbljeni najbolj oddaljeni deli naših okončin. Prav tu se skriva odgovor na vprašanje, zakaj nas tako rado zebe ravno v prste na nogah in rokah, pa tudi v nos in ušesa.

Telesno toploto sicer uravnava termoregulacijski center v naših možganih. Ta prejema in procesira informacije s strani receptorjev, ki delujejo kot nekakšni senzorji in neprestano zaznavajo temperaturo v središču telesa in na njegovi površini. Na osnovi teh informacij hipotalamus preko živčevja sproži določene procese ter tako zagotovi optimalno temperaturo, ki jo naše telo potrebuje za vzdrževanje svojega biološkega ravnovesja.

Zakaj drgetamo, ko nas zebe?

Če proizvodnja toplote za normalno delovanje našega telesa ni zadostna (torej, ko nas zebe), je naloga hipotalamusa, da zagotovi dodatno toploto. Preko živčevja v telo pošlje signale, ki začnejo zavirati znojenje, zožijo se nam žile na površini kože, upočasni se naše dihanje, naše mišice pa začnejo drgetati. Vsa našteto namreč močno zmanjša »uhajanje« toplote v okolico, z mišično aktivnostjo (drgetanje) pa nekaj toplote še dodatno ustvarimo.

Verjetno pa prav vsi poznamo načine, kako se mrazu fizičnozoperstaviti. Na prvem mestu so zagotovo topla oblačila iz ustreznih materialov, ki toploto zadržujejo, pomaga pa tudi pitje toplih napitkov. Kot smo omenili že v začetku, se večina toplote sprosti pri prebavi, zato vam bo pri »proizvodnji« toplote v dodatno pomoč tudi uživanje visoko kalorične hrane. Nikakor pa ne gre pozabiti niti na telesno aktivnost.

Ko se boste naslednjič pritoževali na mrazom, se le spomnite, kako ga pregnati in ogreti svoje telo. Le tako se boste lahko dobro počutili tudi v mrzlih zimskih dneh. In ne le to! Znanstveno je dokazano, da je toplota povezana tudi z občutkom varnosti. Ta občutek pa je vselej dobrodošel.

OSTALI ČLANKI IZ TEME ZDRAVO ŽIVLJENJE

02.03.2021

Temelji zdravja

V naših telesih prebiva tisoče vrst mikroorganizmov. Njihovo sožitje, predvsem v…
22.02.2021

Pravočasno prepoznajte izgorelost in jo pravilno zdravite

Sindrom izgorelosti ni le trenutna izčrpanost, ampak je resnična psihična motnja. Znan…
21.02.2021

Najboljši nasveti za dober spanec

Veliko ljudi ima težave s spanjem, s tem kako zaspati in kako dobro spati. Tako je vemo,…
12.02.2021

"Počil mi bo mehur!"

Ste tudi vi med tistimi, ki morate neprestano na malo potrebo? Včasih se počutite, kot da…
10.02.2021

DR. HOUSE Dezinfekcija. Nega. Čiščenje.

DR. HOUSE čistila so na tržišču prisotna že več let. V lanskem letu pa sta se…