"Počil mi bo mehur!"

Ste tudi vi med tistimi, ki morate neprestano na malo potrebo? Včasih se počutite, kot da ste na stranišču kar vsake pol ure. Vendar pa treba vedeti, da je pravočasno uriniranje izredno pomembno. Prepogosto in redno zadrževanje urina lahko privede do številnih infekcij in tudi do postopnega nepravilnega delovanja urinarnega trakta. Danes pa se sprašujemo, ali je mogoče, da nam mehur zaradi zadrževanja urina tudi poči.

Aleksandra Lamut

Vnetje mehurja ali sečevoda, raznorazne okvare ledvic ali bolečine v sečnici – vse to so izjemno neprijetna stanja v telesu, ki lahko, če jih ne zdravimo, vodijo v resnejše komplikacije našega zdravja. Pravočasna sanacija kakršnih koli vnetij ali bolečin urinarnega trakta je tako ključnega pomena za zdravje našega celotnega organizma.

Že kot majhnemu dekliču so mi vedno govorili, da mi bo počil mehur, če ne bom šla na stranišče. Kot otrok sem to jemala skrajno resno, saj sem bila prepričana, da se bo to res zgodilo, če bom predolgo odlašala. Kot odrasla oseba pa sem se večkrat vprašala, ali je bilo to morda malce pretirano. Ali je mogoče, da zaradi zadrževanja urina mehur kar na lepem poči? Da, mogoče je. Res pa je, da se to ne zgodi kar tako in kar kadarkoli.

Počen mehur je v resnici zelo resna težava in lahko ogrozi tudi življenje posameznika, ki je soočen s tem zdravstvenim zapletom. Že samo dejstvo, da se urin izloča iz telesa, nam lahko pove, da le-tega v telesu ne potrebujemo. Mehur je namenjen začasnemu shranjevanju urina v telesu, saj se ta »odpadna tekočina« ne more nahajati kar kjerkoli. Če pa mehur poči, se urin, ki je namenjen izločanju, razlije po trebušni votlini, kar lahko privede do infekcije.

Kaj botruje počenemu mehurju?

Strokovnjaki pravijo, da je verjetnost, da bo mehur počil zdravi osebi, minimalna. V resnici je mehur izjemno prožen organ, ki se razteza po potrebi. Ljudem, ki predolgo zadržujejo urin, se bo mehur prej »samodejno izpraznil«, kot pa počil. Slednje pa se lahko zgodi posameznikom, ki so prestali večjo operacijo, ali pa denimo pacientom, ki imajo raka oziroma so prestali obsevanje, kar lahko privede do stanjšanja stene mehurja in s tem do večje možnosti, da membrana poči. Mehur se lahko poškoduje tudi zaradi udarca oziroma fizične poškodbe (prometna nesreča, padec...).

Če torej povzamemo: Mehur lahko poči, vendar le redkokdaj zaradi tega, ker bi bil preveč poln. Praznjenje mehurja, seveda takrat ko začutite potrebo, je izjemnega pomena in pripomore k zmanjšanju možnosti za infekcijo. V primeru kakšnih koli težav pa se vedno posvetujte s svojim osebnim zdravnikom. Pri tem pa nikar ne odlašajte!

OSTALI ČLANKI IZ TEME ZDRAVO ŽIVLJENJE

17.06.2021

Planinarjenje ni zgolj osvajanje vrhov

Poletje je zagotovo čas za oddih. Večina ga poišče ob morju, vse več pa je takih, ki…
26.05.2021

O utrujenosti in spočitosti in nekaj več: živeti bolje, živeti dlje

V življenju je tako, da se v zrelih letih, ne glede na to, ali si pomagamo z uradno…
26.05.2021

Prihaja poletna vročina – kakšne so najboljše klimatske naprave?

Buhteča poletna vročina, pot, ki teče po čelu, in iskrena želja po skoku v hladno morsko…
18.05.2021

Je post učinkovita zdravilna metoda?

Mahakulina Gašper Obersnel, prehranski in holistični svetovalec Ob besedi post nas večina…
17.05.2021

Ko narava poskrbi za srečo

V zadnjem letu je zloglasni virus precej spremenil naša življenja in mnoge stvari, ki so…