Mastikina smola pripomore k zdravemu prebavnemu sistemu

To je potrdila Evropska agencija za zdravo hrano (EFSA), ki običajno ne dovoli uporabe zdravstvenih trditev pri prehranskih dopolnilih.

Smolo pridobivajo z zarezovanjem v drevo mastike, ki raste na otoku Chios. Dragocene lastnosti bledo rumene smole so poznali že v antičnih časih. Že v preteklosti so jo uporabljali za zdravljenje vseh težav, povezanih s prebavili. Blagodejne učinke mastikine smole sta omenjala Hipokrat in Paracelzius. Mastikina smola se je pojavljala v različnih medicinskih farmakopejah v Evropi, Indiji in na Bližnjem Vzhodu. Glavne sestavine mastikine smole so naravni polimeri, triterpeni, monoterpeni, polifenoli, fitosteroli. Del sestavin so eterična olja. Detektirali so preko 80 različnih sestavin, mnoge od njih so odkrili prvič.

Danes s študijami potrjujejo, da ima mastikina smola antimikrobni, protivnetni in antioksidativni učinek. Pripomore k zmanjšanju Helicobacter pylori, zmanjšuje simptome vnetne črevesne bolezni, prispeva k znižanju holesterola, izboljšuje zdravje jeter. Uživanje mastikine smole je priporočljivo pri želodčnih razjedah, želodčnih motnjah kot so dispepsija, peptični ulkus, gastritis. Izdelki za ustno nego z mastiko izboljšajo zadah, negujejo obzobna tkiva ter delujejo na patogene bakterije, ki povzročajo paradontozo.  

Včasih so mastikino smolo žvečili, kar je pripomoglo k izločanju koristnih sestavin. Danes jo lahko uživamo na različne načine: v obliki kapsul, žvečljivih tablet ali pastil. V kozmetični industriji mastikino olje in mastikino vodo dodajajo zobnim pastam, ustnim vodam ali kremam. 

OSTALI ČLANKI IZ TEME ZDRAVO ŽIVLJENJE

29.04.2021

Več kot zgolj lep nasmeh

Kljub temu, da se radi pohvalimo, da za svoje zdravje dobro skrbimo, sta zdravje zob in…
27.04.2021

Vse bolj pomembna samooskrba

Visoke grede so čedalje bolj priljubljene, a ne zgolj zaradi pridelka, ki zraste v njih,…
22.04.2021

Mastikina smola pripomore k zdravemu prebavnemu sistemu

To je potrdila Evropska agencija za zdravo hrano (EFSA), ki običajno ne dovoli uporabe…
15.04.2021

Tekočina, ki prebavlja

V rubriki »Kako deluje?« se bomo tokrat dotaknili brezbarvne tekočine v naših ustih, ki…
14.04.2021

Preženite zimsko utrujenost

Ne zgodi se prav poredko, da ljudje predvsem v jesenskem in zimskem času iz…