Preglasna tišina

Okolje, v katerem bivamo, je polno najrazličnejših zvokov. Kot smo izvedeli že v enem od člankov na prvih straneh revije, določene zvoke slišimo, spet drugih (pri nižjih ali višjih frekvencah) naše telo ne zazna neposredno. Zagotovo pa ni potrebno posebej poudarjati, da je sodobno življenje, zlasti v mestih, zasičeno z najrazličnejšimi vrstami hrupa, ki se ga privadimo bolj ali manj. Zagotovo je čas po šoli ali službi tisti del dneva, ko v zavetju svojega doma potrebujemo »oddih« od hrupa, da si naši možgani in celotno telo lahko odpočijejo. A vendar tudi doma ne gre vedno vse po načrtu.

Tia Kemperle

Dejstvo je, da si po napornem dnevu včasih doma enostavno zaželimo tišine. Pri tem nas lahko zmoti že nekaj tako vsakdanjega, kot je zvok pralnega stroja, šum elektronskih naprav, celo glasba, ki nam je sicer všeč… Zmotijo pa nas lahko tudi zvoki, ki jih sicer sploh ne slišimo.

Dokazano je namreč, da imajo nizke frekvence, ki so izven našega slušnega območja, povsem fiziološki vpliv na ljudi. Gre za frekvence, ki jih najpogosteje povzročajo stroji oz. naprave, ki vibracij ne oddajajo neposredno, ampak preko trdnih teles. Tovrsten hrup, ki ga pravzaprav zavestno sploh ne ločimo od tišine, lahko izrazito negativno vpliva na naše počutje, povzroča glavobole, utrujenost, zmanjšuje našo koncentracijo in moti celo spanje.

Tišina, ki je preglasna

Pravzaprav govorimo o tako imenovanem infrazvoku, ki označuje valovanje s frekvenco, nižjo od 15 Hz. A kako lahko tak zvok vpliva na nas, če pa ga sploh ne slišimo? Gre za počasna mehanska nihanja, ki jih infrazvok vsiljuje telesu, občutimo pa jih predvsem v želodcu in prsnem košu, tudi kot strah oz. občutek tesnobe. Glavobol se pojavi ob večji jakosti, premočan infrazvok pa lahko povzroči celo notranje krvavitve.

Koristen za živali

Infrazvok med drugim nastaja ob nevihtah, pri potresih, plazovih, eksplozijah in pri delovanju težkih strojev, ker pa se v zraku slabo absorbira, se lahko prenaša na dolge razdalje, tudi več sto kilometrov. Zaznavajo ga nekatere živali, kar je zanje ključnega pomena. Bližajočo nevarnost (nevihto, plaz…) namreč prav zaradi infrazvoka lahko do časa prepoznajo in se še pravočasno umaknejo na varno.

Ljudje te sreče nimamo in Prav lahko se torej zgodi, da si boste doma želeli odpočiti od hrupa, a boste zaradi različnih naprav in dejavnikov znotraj in zunaj vašega stanovanja izpostavljeni »tišini«, ki vas bo še bolj utrudila in poslabšala vaše počutje.

OSTALI ČLANKI IZ TEME ZDRAVO ŽIVLJENJE

30.11.2021

Ko se nečesa ne rešimo, covid-19

#skupajzmoremo Smernice in navodila, kako ravnati glede covida-19, se spreminjajo iz…
23.11.2021

Pod vplivom alkohola nikar v promet!

Prebivalci Slovenije smo po porabi alkohola žal še vedno visoko nad evropskim povprečjem.…
18.11.2021

Oko – fotonaprava brez konkurence

Večini od nas je vid nekaj povsem samoumevnega. Odpremo oči in zaznamo predmet, ki stoji…
18.11.2021

Modra svetloba škoduje očem

Sodoben način življenja od nas zahteva, da čedalje več časa preživimo pred računalniškim…
18.11.2021

Informacije v barvah in vrhunski ločljivosti

Če smo se pretekli mesec pretežno posvečali sluhu, bo osrednjo vlogo tokrat zavzel še en…