Informacije v barvah in vrhunski ločljivosti

Če smo se pretekli mesec pretežno posvečali sluhu, bo osrednjo vlogo tokrat zavzel še en naš osnovni čut, in to je vid. S pomočjo čuta vida preko glavnega vidnega organa – oči – iz naše okolice sprejemamo vse vizualne informacije, brez katerih si življenja skoraj ne moremo zamisliti. Znanost namreč pravi, da s pomočjo vida prejmemo kar 80 odstotkov vseh informacij iz naše okolice. Žal pa tudi ta čut prevečkrat jemljemo za precej samoumeven, z očmi, ki nam vid v celoti omogočajo, pa radi ravnamo precej mačehovsko. A kot vselej se vsega tega zavemo šele, če oz. ko se pojavijo prve težave.

Darjan Lapanje

Naše telo je v resnici zakladnica skrivnosti, neverjeten stroj, ki ga kot takega niti najsodobnejša tehnologija ne more zares poustvariti. Kljub nenehnim raziskavam številna vprašanja v zvezi z njegovim delovanjem še vedno ostajajo neodgovorjena. Seveda pa se bomo tokrat osredotočili na tista, na katera znamo odgovoriti.

Ko govorimo o vidu, bi lahko rekli, da se vse pravzaprav začne s svetlobo. Poenostavljeno bi lahko rekli, da je vid čut za zaznavanje in interpretacijo svetlobe. Prvi del (zaznavanje) opravijo naše oči, za interpretacijo pa poskrbi naš osrednji računalnik – možgani, ki poskrbijo, da svetlobne dražljaje zaznamo kot sliko oz. določene podobe.

Več o tem, kako vse skupaj deluje, si lahko preberete v člankih na naslednjih straneh. V tem članku pa smo za vas zbrali nekaj povsem vsakdanjih, a hkrati sila zanimivih dejstev o naših očeh.

Modre, zelene in rjave

Ko je govora o očeh, večina od nas najprej pomisli na njihovo barvo. Pri tem je seveda govora o obarvanosti roženice, ki je v bistvu kolobar mišičnega tkiva in skrbi za prilagajanje velikosti zenice, skozi katero v naše oči vstopajo svetlobni žarki. Njenega delovanja nam ni potrebno nadzorovati, saj deluje refleksno, brez našega vpliva.

O tem, kakšne barve je naša roženica, odloča zlasti naš dedni zapis, ki ga podedujemo po svojih starših. Zanimivo pa je, da je odtenek barve odvisen tudi od količine pigmenta melanina. Če je slednjega malo, je roženica sinje modre barve, ob večjih količinah melanina pa je barva temnejša in prehaja preko sive do zelene in nato do rjave.

Znanstveniki so v preteklosti že večkrat opravljali različne raziskave in z njimi poskušali ugotoviti, če morda določena barva oči lahko kaj več pove tudi o osebnostnih lastnostih človeka. Ugotovili so, da ženske z modrimi očmi lažje prenašajo bolečino med porodom, bolje pa naj bi se soočale tudi celotnim stresom, ki ga rojevanje prinaša. Medtem pa naj bi ljudje z rjavimi očmi potrebovali nekoliko manj spanja od ostalih, kljub temu pa zanje velja, da zjutraj nekoliko težje vstanejo iz postelje.

»Vidi kot sokol!«

Seveda pa naše oči niso imune na bolezni in različne okvare. Medicina je k sreči te do določene mere uspela preučiti in nam ponuditi različne pripomočke, s katerimi lahko svoj vid v primeru določenih okvar popravimo. A kljub vsemu je dejstvo, da nekateri vidimo slabše, spet drugi pa mnogo bolje. Za tiste, ki se lahko pohvalijo z ostrim vidom, radi rečemo, da »vidijo kot sokol«.

Seveda je v tem reku veliko resnice. Ljudje namreč nismo edini, ki se v veliki meri zanašamo na svoj vid – da lahko preživijo, so od njega v veliki meri odvisne tudi živali. Najostrejši vid imajo tako ptice ujede, med katere spada tudi sokol. Te lahko vidijo celo štirikrat bolje kot ljudje. Orel, na primer, lahko svoj plen opazuje z višine dveh kilometrov, kanje in sokoli pa premikanje na zemlji zaznajo celo z višine treh do štirih kilometrov.

Življenje v »temi«

Seveda pa je med nami tudi določen delež ljudi, ki so za čut vida iz takih ali drugačnih razlogov prikrajšani. Verjetno si videči sploh ne znamo predstavljati, kakšno je v resnici življenje slepih in slabovidnih. Zanimiv pa je podatek, da je med njimi le okoli 16 odstotkov takih, ki so popolnoma slepi in s svojimi očmi ne zaznavajo prav ničesar.

Če ste se uspeli prebiti do konca tega članka, ste na srečo med tistimi, ki jim vid v veliki meri dokaj dobro služi. Vsekakor pa velja sem ter tja vseeno pomisliti tudi na oči in temu našemu čutilu ponuditi tisto, kar zares potrebuje. Več o tem pa, kot že rečeno, na naslednjih straneh.

OSTALI ČLANKI IZ TEME ZDRAVO ŽIVLJENJE

24.01.2022

Podprite svoj imunski sistem, da vas ne položi v posteljo

Akutne okužbe dihal (prehladna obolenja in gripa) se sicer pojavljajo preko celega leta.…
16.12.2021

Rdečica – odsev naših čustev

Vsi se kdaj znajdemo v situaciji, ko nam je na primer nerodno. Četudi se svojo zadrego…
16.12.2021

Vonj po praznikih je zdravilen

Decembrske praznike že od nekdaj povezujemo tudi s prijetnimi vonjavami. V preteklosti so…
02.12.2021

Hujšajte z veseljem in bodite srečni

Vsak celovit proces hujšanja mora potekati brez prisile in mučnega priganjanja, ki se…
30.11.2021

Ko se nečesa ne rešimo, covid-19

#skupajzmoremo Smernice in navodila, kako ravnati glede covida-19, se spreminjajo iz…