Modra svetloba škoduje očem

Sodoben način življenja od nas zahteva, da čedalje več časa preživimo pred računalniškim zaslonom in zatopljeni v zaslon mobilnega telefona, prosti čas pa (sploh v jesensko-zimskem času) zelo radi preživljamo pred televizijo. A vse to ima svojo ceno. Ob gledanju v najrazličnejše zaslone smo namreč izpostavljeni modri svetlobi, ki pa škodo dela zlasti našim očem.

Darjan Lapanje

Verjetno ste že kdaj slišali za modro svetlobo, pa morda niste niti vedeli, o čem točno je govora. Gre za kratkovalovne energijske svetlobne žarke na modrem koncu svetlobnega spektra. Take žarke oddaja tudi sonce in ko ti zadenejo v molekule zraka ali vode v atmosferi, se razpršijo bistveno lažje kot ostali žarki vidne svetlobe. Prav tu gre iskati tudi vzrok, zakaj je jasno nebo podnevi modre barve.

Ni pa sonce edini vir modre svetlobe. Dobršen del jo ljudje dobimo preko LED luči in najrazličnejših zaslonov. Ker pa smo tej svetlobi izpostavljeni čedalje več časa, bolj pogosto in smo neprimerno bližje njenemu viru, utegnemo davek za to plačati s poslabšanjem zdravja naših oči.

Strokovnjaki so izračunali, da povprečen človek samo pred TV zaslonom preživi kar tri ure dnevno, ko pa prištejemo še čas, ki ga preživimo pred ostalimi zasloni, postanejo številke precej zaskrbljujoče.

Če so vaše oči razdražene, suhe, utrujene, ali če vas mučita glavobol in nespečnost, morate vsekakor pomisliti na to, da utegne to biti rezultat prekomerne izpostavljenosti modri svetlobi. Gre namreč za najpogostejše simptome, jih ta »sodobna težava« povzroča.

Seveda pa za to, da se pred vsem omenjenim zaščitimo, veliko lahko storimo tudi sami. Pravilo 20/20/20 je vsekakor tisto, ki si ga velja zapomniti oz. ga redno upoštevati. Govori namreč o tem, da moramo vsakih 20 minut vsaj za 20 sekund gledati v 20 metrov oddaljen predmet. Poleg tega vam bodo oči še kako hvaležne, če boste čim več oz. čim pogosteje mežikali. Tudi sodobne naprave omogočajo način delovanja, ki zmanjša oddajanje modre svetlobe (night mode), zato ga vsekakor velja uporabiti.

Seveda pa si pri tem lahko pomagate tudi s posebnimi zaščitnimi očali. Stekla očal so namreč premazana z zaščito proti modri svetlobi, ki slednjo nevtralizira in na ta način preprečuje utrujenost in razdraženost oči.

Očitno je, da rešitve poznamo, na nas je le, da jih pravilno uporabimo in svojim očem privoščimo nekoliko manj napora. Zagotovo pa bomo veliko storili tudi, če si vsak dan vzamemo čas zase, se »odlepimo« od zaslonov in se podamo v naravo. Ta bo naše oči pomirila v vsakem letnem času, svež zrak pa bo dobro del celotnemu telesu.

OSTALI ČLANKI IZ TEME ZDRAVO ŽIVLJENJE

24.01.2022

Podprite svoj imunski sistem, da vas ne položi v posteljo

Akutne okužbe dihal (prehladna obolenja in gripa) se sicer pojavljajo preko celega leta.…
16.12.2021

Rdečica – odsev naših čustev

Vsi se kdaj znajdemo v situaciji, ko nam je na primer nerodno. Četudi se svojo zadrego…
16.12.2021

Vonj po praznikih je zdravilen

Decembrske praznike že od nekdaj povezujemo tudi s prijetnimi vonjavami. V preteklosti so…
02.12.2021

Hujšajte z veseljem in bodite srečni

Vsak celovit proces hujšanja mora potekati brez prisile in mučnega priganjanja, ki se…
30.11.2021

Ko se nečesa ne rešimo, covid-19

#skupajzmoremo Smernice in navodila, kako ravnati glede covida-19, se spreminjajo iz…