Pod vplivom alkohola nikar v promet!

Prebivalci Slovenije smo po porabi alkohola žal še vedno visoko nad evropskim povprečjem. Na leto prebivalec, starejši od 15 let, v povprečju popije 11 litrov čistega alkohola. Agencija za varnost prometa opozarja, da so zelo zmotna prepričanja, da obilna hrana lahko ublaži posledice pitja alkohola. Zaradi hrane pride le do zakasnitve in se alkoholiziranost pokaže kasneje. Tudi svež zrak in gibanje na prostem ne moreta izničiti učinka popitega alkohola.

 

Izgovori, da so nas drugi prepričali v pitje, da je pot do doma zelo kratka, ali da nismo toliko spili, da ne bi mogli voziti, v promet prinašajo velika tveganja. Zloraba alkohola je do sredine oktobra 2021 botrovala 1.104 prometnim nesrečam, 546 telesnim poškodbam in 25 smrtnim žrtvam. Letos sta dve smrtni žrtvi v prometu povzročila tudi vinjena mladostnika v starosti 15-17 let.


Že prvi popit kozarec alkoholne pijače vpliva na naše zaznavanje, zmožnost presoje in reakcijski čas. Pri koncentraciji 0,5 promila se verjetnost povzročitve prometne nesreče podvoji, pri 1,5 promila alkohola pa se v primerjavi s treznim voznikom poveča za 22-krat! Ena enota alkohola (0,3 dl žganja, 1 dl vina, 2.5 dl piva) se v telesu presnavlja približno eno uro. Pri večji količini popitega alkohola se ta čas še podaljša. Alkohol pa ni »kriv« za prometno nesrečo. Odgovoren je človek, ki se alkoholiziran usede za volan in nesrečo povzroči. Vsako dvanajsto prometno nesrečo in vsako tretjo prometno nesrečo s smrtnim izidom povzročijo alkoholizirani udeleženci v prometu.


Da ne bi vse življenje obžalovali enega samega trenutka nepremišljenosti, bodimo odgovorni in se udeležbi v prometu pod vplivom alkohola odpovejmo, svetuje Agencija za varnost prometa. Hitrost vožnje prilagodite prometnim in vremenskim razmeram. Dosledno upoštevajte cestnoprometne predpise ter se temeljito pripravite na pot, tudi z ustrezno pripravo vozila. Vselej bodite še posebej pozorni na najbolj ranljive udeležence na cesti. Agencija za varnost prometa vsem udeležencem v prometu želi varno pot in da bi na vsak cilj prišli srečno.

OSTALI ČLANKI IZ TEME ZDRAVO ŽIVLJENJE

30.11.2021

Ko se nečesa ne rešimo, covid-19

#skupajzmoremo Smernice in navodila, kako ravnati glede covida-19, se spreminjajo iz…
23.11.2021

Pod vplivom alkohola nikar v promet!

Prebivalci Slovenije smo po porabi alkohola žal še vedno visoko nad evropskim povprečjem.…
18.11.2021

Oko – fotonaprava brez konkurence

Večini od nas je vid nekaj povsem samoumevnega. Odpremo oči in zaznamo predmet, ki stoji…
18.11.2021

Modra svetloba škoduje očem

Sodoben način življenja od nas zahteva, da čedalje več časa preživimo pred računalniškim…
18.11.2021

Informacije v barvah in vrhunski ločljivosti

Če smo se pretekli mesec pretežno posvečali sluhu, bo osrednjo vlogo tokrat zavzel še en…