Pospešite metabolizem


Delovanje metabolizma, ki skrbi za porabo naših kalorij, je odvisno od starosti, spola in tudi genetskega zapisa, ki ga s sabo prinesemo ob rojstvu. Dejstvo pa je, da lahko z zmernim vsakodnevnim gibanjem, izbiro uravnotežene hrane, prave pijače ter nekaj preprostih trikov, ki se nanašajo na zdrav življenjski slog metabolizem pospešimo in s tem poskrbimo za hitrejšo izgubo kilogramov.


Izberite prave maščobe. Maščoba, ki jo zaužijemo s hrano upočasni porabo kalorij v naših celicah. Nekatere raziskave so dokazale, da lahko z omejenim vnosom maščob izgubimo tudi do 16 % več kalorij v treh urah po jedi. Raje izbirajte rastlinsko maščobo kot živalsko, prav tako izbirajte solatne prelive (v katerih je običajno skritih ogromno kalorij) brez maščob.


Zaužijte dovolj tekočine. Telo ne sme biti dehidrirano, zato popijete vsaj dva litra vode na dan ter na ta način poskrbite za boljše delovanje metabolizma. Če je mogoče, pijte čim bolj mrzlo vodo, saj bo organizem porabil nekaj kalorij že samo s tem, ko jo bo skušal ogreti. Prav tako ni treba imeti slabe vesti, če si zjutraj privoščite kavico. Kofein namreč deluje stimulativno ter pospeši delovanje metabolizma za približno 5 % za dve uri po pitju.


Redno telovadite. Z gibanjem in še posebej z vajami za moč boste lahko izboljšali metabolizem kar za 15 %. Najbolj primerni so intervalni treningi (na primer tri minute intenzivnega kolesarjenja ter potem tri minute umirjenega tempa), s čimer si krepite mišice, ki odlično skrbijo za kurjenje kalorij.


Privoščite si dovolj spanca. Organizirajte si dan tako, da se boste odpravili v posteljo vsaj ob desetih. Če bedite dlje je namreč večja možnost, da si boste v poznih urah privoščili kak nezdrav prigrizek in postali slab gospodar vašemu telesu, saj boste s tem naložili delo želodcu tudi ponoči, ko bi le-ta moram počivati. Raziskave so celo pokazale, da lahko slab in nezadosten spanec povzroči, da bo metabolizem deloval upočasnjeno kar za 5 do 20 % ves naslednji dan.


Ne poslužujte se drastičnih diet. Vsakič, ko se držite stroge diete in vaše telo izpostavite stradanju, naredite več škode kot koristi. Organizem si namreč zapomni, da mu niste dali dovolj hrane in s tem hranljivih snovi, ki jih potrebuje za normalno delovanje vsaka celice, zato začne skladiščiti (v obliki maščobe) prav vsako kalorijo, ki jo vnesete. Z zdravim zajtrkom lahko poskrbite, da bo vaš metabolizem deloval za 10 % bolje čez ves dan.


Zdravi ogljikovi hidrati. Ogljikovi hidrati proizvedejo glukozo, ki jo celice potrebujejo za normalno delovanje, zato se jim ne odrekajte, ampak raje izberite prave. Namesto belega kruha, kupite polnozrnatega, privoščite si polnozrnate testenine in rjavi riž. Tudi z uživanjem nekoliko pekoče hrane boste telesu naredili uslugo, saj bo pekoča hrana pospešila srčni utrip ter pospešila metabolizem za približno 50 % tri ure po jedi.

OSTALI ČLANKI IZ TEME ZDRAVO ŽIVLJENJE

12.12.2019

Resnična junaka, ki se nista predala in sta spisala odmevni življenjski zgodbi

Čeprav sta obsojena na življenje v invalidskem vozičku, sta dokazala, da ne priznavata…
Default Image
09.12.2019

Zavarujte se pred zimo

Jesen in zima sta odličen čas, da okrepimo obrambne sposobnosti svojega organizma. Z…
09.12.2019

Prazniki brez slabe vesti

V veselem decembru se številnim pregreham skoraj ni mogoče izogniti. Zabave do jutranjih…
09.12.2019

Zdrave in trdne kosti

Ste vedeli, da ima odrasel človek okoli 208 kosti? Naš skelet ima pomembno vlogo, saj…
09.12.2019

MOTNJE DIHANJA V SPANJU

Samo smrčanje ni nič nenavadnega. Od 30-40 % odraslih ljudi smrči. Običajno to še ni…