Osteoporoza

Zgodnje odkrivanje osteoporoze je zelo pomembno, tako kot pri večini bolezni. Osteoporoza pri tem torej ni nobena izjema, saj lahko s pravočasnim opozarjanjem na prve znake pripomoremo k blaženju in preprečevanju nadaljnjega razvoja bolezni.


Zavedati se moramo, da se življenjska doba ljudi z leti povečuje, kar pomeni, da lahko v prihodnosti pričakujemo še več osteoporoznih obolenj. Da bi zmanjšali možnost tveganja za nastanek bolezni, lahko veliko naredimo sami, in sicer z ustrezno preventivo, kar pomeni, da se moramo veliko gibati, jesti zdravo in uravnoteženo prehrano ter se izogibati pretiranemu uživanju alkoholnih pijač, kavi, pravemu čaju ter kajenju. Če preventiva ne zaleže, se je potrebno posvetovati z zdravnikom, ki bo opravil ustrezne preiskave in predpisal primerna zdravila ter protibolečinska sredstva.

Dve obliki

Osteoporoza je sistemska skeletna bolezen, ki jo označujeta zmanjšana količina kostne mase in porušena mikroarhitektura kostnega tkiva. Poznamo dve obliki osteoporoze, in sicer primarno in sekundarno. Prve, ki veljajo za samostojno bolezem, delimo na: klimakterično osteoporozo, senilno ali starostno osteoporozo ter samoniklo (idiopatsko) osteoporozo. Za razliko od primarnih osteoporoz, sekundarne ne obravnavamo kot samostojne bolezni, temveč so posledica drugih obolenj. Povezane so z moteno presnovo kalcija in fosfata.

Tri stopnje

Bolezen poteka po treh stopnjah. Pri prvi stopnji bolniki tožijo, da občasno občutijo bolečine v hrbtenici, ko dvigajo težke predmete ali delajo neobičajne gibe. Nemalokrat so izvidi povsem običajni in še ne kažejo na osteoporozo. Šele ko bolezen napreduje in se vsebnost rudnin zmanjša za več kakor 30 % lahko rentgenske preiskave natančneje definirajo bolezen. Pri drugi stopnji bolezen že napreduje, kar pomeni, da bolnik opozarja na nenehne, kronične bolečine v hrbtu, spremeni se mu drža, pojavi se grba (okrogel hrbet) in izbočen trebuh. Na tej stopnji se bolnik zmanjša že za nekaj centimetrov. Rentgen pokaže prve spremembe na telesih prsnih in ledvenih vretenc, pomanjkanje apnenčastih soli v kosteh, prepredanje podolžnih pramenov v notranjosti vretenc. Spremembe so lahko opazne tudi s pomočjo meritev gostote kosti in kostno histologijo. Pri tretji stopnji pa so spremembe še bolj izrazite, saj so bolečine že hude, obsežne in trajne, ker se telesa vretenc sesuvajo oziroma sesedajo. Po višini se bolnik zmanjša za 10 do 20 centimetrov. Rentgenski posnetek pokaže spremembe na hrbtenici, saj se vretenca na območju srednjega prsnega dela hrbtenice klinasto spremenijo in povzročijo močno grbo.

Prehrana, gibanje, hormoni

Proti osteoporozi se lahko borimo s pravilno prehrano. Še posebej pomembno je, da vnašamo v telo dovolj kalcija. Poskrbeti moramo tudi za dovolj gibanja (priporočljive so aerobne vadbe, zmerne vadbe za moč ali plavanje), s čimer poskrbimo za zdravo rast kosti. Poleg tega ne smemo zanemariti vpliv hormonov, ki skupaj z živčnim sistemom med drugim uravnavajo tudi presnovo in rast. Za izgradnjo kosti so pomembni moški (testosteroni) in še posebej ženski (estrogeni) spolni hormoni, saj njihovo pomanjkanje pripelje do spremenjene kostne presnove, ta pa nato do razgradnje kostnine. Med dejavnike tveganja za nastanek bolezni spadajo še kajenje, pretirano pitje alkohola in kave, vrhunski šport, operativna odstranitev jajčnikov, kakor tudi različna zdravila, premalo gibanja in zloraba poživil. Zavedati se moramo, da alkohol in nikotin kostem precej škodujeta. Pretirano pitje alkohola, na primer, ne okvari samo jeter, temveč tudi kostne gradilne celice osteoblaste. Alkohol slabo vpliva na sprejem kalcija in vitamina D, kar za kosti ni dobro. Prav tako kostem škodujeta kava in pravi čaj, saj kofein moti kostno presnovo. Pomembno je še vedeti, da ščitnica proizvaja snovi, ki so bistvenega pomena za kostno presnovo. Pretirano delovanje ščitnice lahko privede do sekundarne osteoporoze. Če mora bolnik zaradi odstranitve ščitnice (zaradi povečanja, cist, raka ...) jemati hormonska nadomestila, pa to lahko vodi do nastanka pleiotropije. To pomeni, da pri nekaterih ljudeh odmerek hormonov pospeši razgradnjo kosti, kar se konča z osteoporozo, medtem ko pri drugih enak odmerek pospešuje izgradnjo kosti.

Zdravljenje
Glavni namen zdravljenja je lajšanje bolečin in zaviranje ginevanja kostnine. Če gre za sekundarno osteoporozo jo lahko največkrat odpravimo, ko zdravimo osnovno bolezen, katere posledica je osteoporoza. Nekoliko bolj zakomplicirano je pri zdravljenju primarne osteoporoze, ker se ta pojavlja kot samostojna bolezen. Za zdravljenje osteoporoze se uporabljajo zdravila, med katerimi prevladujejo tista, ki vsebujejo kalcij ali flour (spodbuja razmnoževanje kostnih gradilnih celic). Pogosto se predpišejo tudi ženski ali moški spolni hormoni ter vitamini in kalcitonin. Poleg zdravil, zdravniki bolnikom pogosto predpišejo še protibolečinska sredstva.
Dejstvo pa je, da konkretno zaradi osteoporoze ne umiramo. Smrt namreč lahko nastopi zaradi zapletov, kot sta maščobna ali pljučna embolija, ki se lahko pojavita pri zlomih kosti ali dolgem ležanju v postelji.


ZANIMIVO: Nekoliko bolj ogrožene so vitke ženske s tanjšim podkožnim tkivom kot debelušne, razlog za to pa je maščobno tkivo, ki je kot nekakšna shramba za estrogene in nas varujejo pred osteoporozo.

OSTALI ČLANKI IZ TEME ZDRAVO ŽIVLJENJE

02.06.2020

Zdravje si zasluži našo pozornost

Postavite svoje zdravje na prvo mesto z Zdravstvenim zavarovanjem Zdravje. S sklenitvijo…
27.05.2020

Odlična ideja za čudovit vikend izlet: obiščite slikovite griče blizu Slovenskih Konjic

Življenje se počasi vrača v svoje utečene tire, sezona vikend izletov pa je končno spet…
20.05.2020

Vse bolj pomembna samooskrba

Visoke grede so čedalje bolj priljubljene, a ne zgolj zaradi pridelka, ki zraste v njih,…
17.05.2020

Modre jagode. Resno?!

Prek internetnih strani je mogoče naročiti malodane vse mogoče, tudi semena modrih jagod.…
17.05.2020

Aktiven način premagovanja stisk

Naporni dnevi so za nami in nekaj ovir je zagotovo še pred nami. Takšno je pač življenje,…