Pismo mojega mehurja

Halo, mehur tukaj!

Sem vaš mehur. Večkrat na dan vas spomnim na svoj obstoj. V času, ki prihaja, pa se lahko zgodi, da se vam bom oglasil še bolj pogosto.
Zato tudi sam prispevam nekaj napotkov, kako bomo prijateljevali dolgo in brez zapletov.
...
Najprej vam moram povedati, da ne maram zime. Zlasti nekaj zadnjih let. Pa ne zato, ker bi bile zime bolj hude, temveč zato, ker je moda takšna, da me vaša oblačila pred njo vse manj varujejo. Ne maram kratkih jaken, tangic, kratkih majčk, spuščenih pasov. Če zebe ledvice, zebe tudi mene. Če zebe stopala, se takoj oglasim. Tudi s koleni sem v neposredni povezavi, zato bi bilo nadvse prijazno od vas, da imate tudi njih pozimi dobro ogrete.

Moja druga prošnja se nanaša na pitje vode. Morda se vam zdi, da imam več dela, kadar pijete, pa ni tako. Največ dela imam takrat, ko ne pijete, saj takrat nimam s čim razredčiti vseh strupov in dražilnih snovi, ki se v meni zadržujejo. Če ne pijete in se ne morem lepo pretegniti in napolniti, bodo nevarne bakterije lahko delale svoje kolonije v mojih pregibih. Zato vas prosim, da ne pozabite piti vode tudi pozimi. Če pa čutite, da pečem in tiščim, mi pošljite na pomoč sok ali izvlečke brusnic.

Tretja prošnja vas bo morda presenetila, pa jo kljub vsemu vzemite resno. Vsi, ki prebivamo in delamo v vašem telesu, se vsak dan srečujemo s kopico strupov. Jetra najbolj trpijo zaradi snovi, ki so na vaših krožnikih, v kozarcih in skodelicah. Mene pa najbolj motijo tisti, ki jih nanašate na glavo. Resno mislim – ličila in barve za lase mi delajo prave preglavice. Morda se mnogi med vami ne zavedate, da imam tudi tam zgoraj svoje „tipalke". Moja inštalacija (meridijan mehurja) je pod vašimi lasmi in okrog oči, prav na tistih točkah, ki jih ženske tako rade pokrivate z barvami.

Ali ste vedeli, da imajo ženske, ki vsak mesec uporabljajo tradicionalne barve za lase, dvakrat večjo možnost, da zbolijo za rakom mehurja v primerjavi s tistimi, ki se ne barvajo? 19 % teh obolenj neposredno povezujejo z uporabo barv za lase.

7 od 10 študij v različnih državah je pokazalo za 40 % povečano tveganje za frizerje in druge osebe, ki so pogosto v stiku z barvami za lase. Zato lepo prosim, da uporabljate zares naravne barve, če želite barvati lase. Če pa se želite ličiti, poiščite naravna ličila.

Upam, da se bomo v prihodnje še bolje razumeli in da se mi ni bo treba preveč oglašati.

Pozdrav, Vaš mehur

OSTALI ČLANKI IZ TEME ZDRAVO ŽIVLJENJE

21.07.2020

Vpliv naravne volne na zdravje

Izdelki iz naravne ovčje volne. Volnena posteljnina, volnena ležišča, volnena preja,…
17.07.2020

Brati ali ne brati?

To skorajda retorično vprašanje si zastavljamo ljudje vseh generacij. Otroci velikokrat…
15.07.2020

Žilna kirurgija

Odstranjevanje krčnih žil Spomladi in poleti sonce že tako močno sije, da ljudje kažemo…
06.07.2020

Ognjič. Cvet, ki nikoli ne gre iz mode

Ognjič ali meseček sodi v družino nebinovk (Asteraceae), njegovo znanstveno dvočlensko…
03.07.2020

Trije razlogi, zakaj se na izlet odpraviti s kolesom

Sončne vikende marsikdo izkoristi za izlete v naravo in vse več ljudi se odloči za…