Varno na cesti

Previdno za volanom
Včasih se nam zdi, kot da je vožnja po cestah ena sama loterija. Za volanom je namreč precej objestnih voznikov, ki precenjujejo svoje sposobnosti ter preizkušajo svoja vozila kot da bi bili na dirkališču. Pogosto nam prečkajo pot in marsikdo med nami je že doživel, da se je le za las izognil trčenju ali bil celo udeleženec prometne nesreče. S pomočjo Braneta Legana, inštruktorja varne vožnje v AMZS Centru varne vožnje na Vranskem, smo vam pripravili nekaj odgovorov na osnovna vprašanja glede varnosti na cestah in tudi nekaj nasvetov z željo, da bi bilo tragičnih novic s cest čim manj.


Kaj moramo narediti, če smo priča prometni nesreči?
Če naletimo na prometno nesrečo, je naša dolžnost pomagati morebitnim ponesrečencem. V prvi vrsti je potrebno zagotoviti varnost sebi in udeležencem, zavarujmo mesto nesreče čim prej in primerno, tako da bo odvrnjena vsaka naslednja nevarnost. Če nas je več na mestu, organizirajmo aktivnosti, in sicer eden naj se osredotoči na zavarovanje, drugi na pomoč ponesrečencem, ugotavljanje stopnje poškodb in obveščanje na 112 o kraju nesreče, vrsti poškodb, drugih posebnosti (nevarne snovi, požar ...). Če so na kraju že drugi, ki pomagajo, se ustavimo le, če imamo znanja, ki lahko ustrezno uporabimo, drugače se ne zadržujmo na kraju nesreče in omogočimo reševalnim službam čim bolj nemoten dostop. Naš odziv mora biti tudi prilagojen kraju in okolju prometne nesreče - ulica, cesta ali je to mogoče celo avto cesta. Če obstanemo v koloni, se ustavimo ob skrajnem desnem robu voznega pasu, če smo v levi koloni ob skrajnem levem robu ter omogočimo reševalcem in gasilcem nemoten prehod. Odstavni pas mora biti prazen.
Zakaj moramo komplet prve pomoči vsakih nekaj let zamenjati?
Komplet prve pomoči (za motoriste ali avtomobiliste) je večinoma sestavljen iz sterilnih predmetov. Za vse takšne proizvode mora proizvajalec jamčiti vsaj petletno neoporečnost. Resda ostali sestavni deli kompleta za prvo pomoč sami po sebi nimajo roka uporabe, vendar je ravno zaradi prvih celotnemu kompletu določen skupen rok uporabe.
Kako zelo pomembno je znanje prve pomoči?
Izjemno pomembno, saj z njim res lahko rešujemo življenja, ko je pomembna ne le vsaka minuta, ampak mnogokrat vsaka sekunda. Ne bojmo se pomagati; to pričakujemo tudi sami, če se nam zgodi nesreča in bomo za vsako pomoč hvaležni. Najtežje je ponesrečencu že zaradi samega stanja, ko si sam ne more pomagati, še huje pa je, če je okoli njega množica, ki strmi vanj, nihče pa se ne zgane. Pomislimo na to, osvežujmo znanje prve pomoči, saj nam lahko hitro koristi.
Kako pomembna pa je v prometu uporaba brezrokavnikov z odsevniki?
Uporaba brezrokavnikov z odsevniki je pomembna zaradi boljše vidnosti; posebej se ta pomen izkaže v slabši vidljivosti in ponoči. Na ta način zagotovimo sebi višjo stopnjo varnosti, saj nas bodo prej opazili. Naj bo v avtu pri roki in nadenimo ga preden izstopimo, pri tem pa moramo biti kljub vsemu pozorni na dogajanje pred nami in za nami.

NASVETI ZA VARNOST NA CESTI
1. Med vožnjo ne uporabljajte mobilnih telefonov. Klicanje ali sprejemanje klicev lahko zmoti vašo koncentracijo ter posledično vodi do nesreče.
2. Uporabljajte varnostne pasove. Ne samo spredaj, temveč tudi na zadnjih sedežih. Če osebe zadaj niso zavarovane s pasom, lahko med trčenjem resno poškodujejo sebe in voznika ali sovoznika pred njim.
3. Odrecite se alkoholu. Pitje alkoholnih pijač, tudi v manjših količinah, lahko vpliva na to, kako spretni in okretni boste za volanom.
4. Vozite počasi in previdno. Ali ste vedeli, da imate pri 35 kilometrih na uro dvakrat več možnosti, da ubijete pešca kot pri hitrosti 30 kilometrov na uro?
5. Pozorni bodite na otroke. Otroci so še posebej nepredvidljivi, zato imejte oči na pecljih predvsem kadar se vozite mimo šol, igrišč, avtobusnih postaj in drugih krajev, kjer se pogosteje zadržujejo.
6. Ne vozite utrujeni. Utrujenost je eden od pomembnih faktorjev pri več kot 10-ih odstotkih nesreč na cestah. Organizirajte si vožnjo na daljšo pot, tako da se boste lahko vsaki dve uri ustavili vsaj za petnajst minut.
7. Previdno prečkanje ceste. Izogibajte se prečkanjem ceste na mestih, kjer ni označenega prehoda. Oblecite se v oblačila, ki bodo na cesti dobro opazna, še posebej v dneh slabe vidljivosti.
8. Spremljajte dogajanje. S pomočjo ogledal pozorno opazujte dogajanje ostalih udeležencev v prometu in predvidevajte njihove reakcije.
9. Uporabite otroški sedež. Otroci morajo sedeti v zanje primernem sedežu, zato ga ustrezno namestite in pred vsakim daljšim izletom preverite, ali je z njim vse v redu,
10. Držite varnostno razdaljo. Vedno obdržite vsaj dve sekundno varnostno razdaljo med vašim avtom in avtom pred vami.

OSTALI ČLANKI IZ TEME ZDRAVO ŽIVLJENJE

12.12.2019

Resnična junaka, ki se nista predala in sta spisala odmevni življenjski zgodbi

Čeprav sta obsojena na življenje v invalidskem vozičku, sta dokazala, da ne priznavata…
Default Image
09.12.2019

Zavarujte se pred zimo

Jesen in zima sta odličen čas, da okrepimo obrambne sposobnosti svojega organizma. Z…
09.12.2019

Prazniki brez slabe vesti

V veselem decembru se številnim pregreham skoraj ni mogoče izogniti. Zabave do jutranjih…
09.12.2019

Zdrave in trdne kosti

Ste vedeli, da ima odrasel človek okoli 208 kosti? Naš skelet ima pomembno vlogo, saj…
09.12.2019

MOTNJE DIHANJA V SPANJU

Samo smrčanje ni nič nenavadnega. Od 30-40 % odraslih ljudi smrči. Običajno to še ni…