Nesreča ni nikoli na dopustu

Domača prva pomoč

 

Ta trenutek je lahko vse v najlepšem redu, že naslednji pa nas doleti nesreča. Ta ne izbira kraja in časa, ampak udari takrat, ko najmanj pričakujemo. Le sekunda neprevidnosti ali nepazljivosti in že staknemo poškodbo. Prav je, da smo na nezgode dobro pripravljeni in da imamo doma, v službi in v avtu vedno pri roki prvo pomoč za oskrbovanje ran, lajšanje bolečin, preprečevanje vnetij in še bi lahko naštevali.

Paketi prve pomoči so na voljo v različnih oblikah in velikostih. Izberite zase primerno ali pa si ga pripravite doma kar sami. Ne glede na to ali ga boste kupili ali naredili, v njem ne smejo manjkati sterilne gaze, povoji in obliži, škarjice, sponka, dobro je imeti še jod, medicinski alkohol, lepilni trak, razkužilne robčke, raztopino za dezinfekcijo, antibiotični prah ali sprej za rane, zaščitne rokavice in svetilko. V paket vključite osebne predmete, kot so zdravila, ki jih nujno potrebujete, pomembne telefonske številke, poleg tega še preverite ali svetilka deluje ter tu in tam preglejte ali morda kateremu izdelku ni potekel rok uporabe.
Vsakdo bi moral poznati vsaj osnove nudenja prve pomoči, da bo v primeru nezgode dovolj samozavesten in takoj pomagal sebi ali ponesrečencu. Če želite pridobiti ali obnoviti znanje, potem svetujemo, da obiščete tečaj prve pomoči, kjer vas bodo strokovnjaki naučili, kako ravnati v primeru ureznin, izvinov, zlomov, krvavitev, opeklin, zastrupitev in ostalih zdravstvenih stanj, ki lahko ogrozijo celo življenje.


Ureznine: Pri večjih odrgninah ali urezninah je pomembno, da s pritiskom zaustavite kri. Na rano položite čisto krpo in močno pritisnite. Če krvavitev ne preneha, poiščite zdravniško pomoč, saj se lahko zgodi, da rano okužite, s čimer naredite več škode kot koristi. Če je ureznina manjša, rano razkužite, namažite z jodim ali medicinskim alkoholom. Površinskih ran ne povijajte, saj se bo tako hitreje celila. Čez čas, ko bo rana že dobro zaprta in bo nastala brazgotina, si nanjo nanesite kremo ali gel, da bo čim prej izginila.
Opekline: Mesto opekline ohladite pod hladno, tekočo vodo vsaj 10 minut, nato jo prekrijte s sterilno gazo. Če je opeklina velika in vas močno boli, se pojavijo večji mehurji, potem obiščite zdravnika. Mehurjev nikar ne predirajte.
Umetno dihanje: ponesrečenca prevalite na hrbet in sprostite dihalno pot tako, da upognite glavo in dignete brado. Začnite z ročno masažo srca, in sicer peto prve roke položite na sredino njegovega prsnega koša, peto druge roke položite na vrh prve in prekrižajte prste. Postavite se navpično nad žrtev, roki zravnajte in pritisnite na prsnico, da se ugrezne okoli 4 centimetre. Po tridesetih masažah, ponesrečencu zatisnite nosnici, normalno vdihnite in mu zrak nato preko ust vpihnite. Na vsakih 30 masaž, naredite 2 vpiha.
Krvavitev z nosu: Glave nikar ne nagnite nazaj, saj mora kri odtekati iz nosa. Prav tako si ne stiskajte nosnic in ne tiščite vanj vato ali kaj podobnega. Prav je, da glavo nagnete naprej ter si na tilnik položite hladen obhladek. Če krvavitev ne neha po 15-ih minutah, poiščite zdravniško pomoč.
Zvini, izpahi, zlomi: Pri odprtem zlomu najprej odstranimo oblačila, očistimo rano in imobiliziramo ud. Pri izpahu (kadar zaznamo spremenjeno obliko sklepa in negibljivost), pokličimo zdravniško pomoč, pri zvinih pa si pomagamo s čim prejšnjim hlajenjem mesta otekline (v krpo zavijemo kocke ledu), a največ 20 minut. Nato uporabimo elastičen povoj, s katerim poškodovano mesto ovijemo ter pazimo, da nismo povili pretesno.

OSTALI ČLANKI IZ TEME ZDRAVO ŽIVLJENJE

12.12.2019

Resnična junaka, ki se nista predala in sta spisala odmevni življenjski zgodbi

Čeprav sta obsojena na življenje v invalidskem vozičku, sta dokazala, da ne priznavata…
Default Image
09.12.2019

Zavarujte se pred zimo

Jesen in zima sta odličen čas, da okrepimo obrambne sposobnosti svojega organizma. Z…
09.12.2019

Prazniki brez slabe vesti

V veselem decembru se številnim pregreham skoraj ni mogoče izogniti. Zabave do jutranjih…
09.12.2019

Zdrave in trdne kosti

Ste vedeli, da ima odrasel človek okoli 208 kosti? Naš skelet ima pomembno vlogo, saj…
09.12.2019

MOTNJE DIHANJA V SPANJU

Samo smrčanje ni nič nenavadnega. Od 30-40 % odraslih ljudi smrči. Običajno to še ni…