Vnetje mehurja


Z vnetjem sečnega mehurja se pogosteje soočajo ženske kot moški, običajno pa je povezano z neprijetnim občutkom, ki se pojavlja pri uriniranju ter bolečinami v spodnjem delu trebuha. Večinoma je vzrok za vnetje okužba z bakterijo E.coli.

Simptomi
Večina pacientov se pritožuje, da morajo skoraj nenehno prazniti mehur (tako podnevi kot ponoči), da se ob uriniranju pojavlja pekoč občutek, pri spolnem odnosu pa bolečina. Včasih se lahko pojavi tudi bolečina v medenici in spodnjem predelu trebuha. Urin nemalokrat postane gost, temno obarvan, neprijetnega vonja, včasih pa je prisotna tudi kri. Prav tako je mogoče zaznati bolečine v spodnjem delu hrbta - večinoma le občasno, poleg tega pa se lahko pojavijo tudi težave zaradi dviga telesne temperature. V kronični obliki so simptomi podobni, ampak na splošno manj resni in dlje trajajoči ter brez povišane temperature. Seveda pa se je treba zavedati, da se lahko simptomi razlikujejo od človeka do človeka in da se celo pri enem človeku kažejo v različnih oblikah. Stres, ki smo mu vsakodnevno izpostavljeni, zadevo le še poslabša.
Vzroki
Vnetje sečnega mehurja je morebiti rezultat okužbe drugega dela telesa, ki je povezan z mehurjem in je v njegovi bližini, kot na primer z ledvicami, sečnico ali žlezo prostato. Lokalno draženje in vnetje v mehurju se lahko pojavi tudi zaradi razloga, ker se urin v njem zadržuje (pre)dolgo časa. Prav tako je zdravstvena težava morebiti posledica akutnega zaprtja ali drugih stanj (okužene ledvice, ledvični kamni ali povečana prostata).
Diagnoza
Ker so simptomi podobni drugim motnjam v urinarnem sistemu in ker ni zanesljivega testa za tovrstno vnetje, morajo zdravniki izključiti nekatera stanja (vaginalno vnetje ali vnetje urinskega trakta, rak mehurja, ledvični kamni, nevrološke motnje, spolno prenosljive bolezni ...) preden postavijo diagnozo. Z laboratorijskimi preiskavami je mogoče odkriti, katera bakterija povzroča simptome, ki so značilne za vnetje sečnega mehurja, nato pa zdravnik predpiše ustrezna zdravila.

Sicer ni znanstvenega dokaza, ki naj bi povezoval dieto z vnetjem sečnega mehurja, toda tako zdravniki kot tudi pacienti menijo, da določena hrana, vključno z alkoholom, začimbami, čokolado, kofeinskimi in citrusovimi napitki, lahko prispeva k draženju mehurja in njegovemu vnetju. Hrana, ki vsebuje kisline (na primer paradižnik, kis, pomarančni sok, grozdje, mango, ananas) naj bi poslabšala stanje, prav tako tudi vino, sir, oreščki, jogurt, rozine, kisla smetana in podobno. Če ste kadilci, potem se vsaj za nekaj časa (če ne že za vedno!) odrecite cigaretam, poskrbite za redno telesno aktivnost in naučite se tehnik, ki vam bodo pomagale odpraviti ali vsaj zmanjšati zdravstveno težavo.

OSTALI ČLANKI IZ TEME ZDRAVO ŽIVLJENJE

12.12.2019

Resnična junaka, ki se nista predala in sta spisala odmevni življenjski zgodbi

Čeprav sta obsojena na življenje v invalidskem vozičku, sta dokazala, da ne priznavata…
Default Image
09.12.2019

Zavarujte se pred zimo

Jesen in zima sta odličen čas, da okrepimo obrambne sposobnosti svojega organizma. Z…
09.12.2019

Prazniki brez slabe vesti

V veselem decembru se številnim pregreham skoraj ni mogoče izogniti. Zabave do jutranjih…
09.12.2019

Zdrave in trdne kosti

Ste vedeli, da ima odrasel človek okoli 208 kosti? Naš skelet ima pomembno vlogo, saj…
09.12.2019

MOTNJE DIHANJA V SPANJU

Samo smrčanje ni nič nenavadnega. Od 30-40 % odraslih ljudi smrči. Običajno to še ni…