Nič več kihanja in smrkanja

 

Gripa in prehladi so nadloga, ki na nas preži še posebej v hladnih, zimskih mesecih. Kašljamo, smrkamo, kihamo, temperatura naraste, počutimo se utrujeni ... Kadar je stanje hujše, moramo obiskati zdravnika, še vedno pa je najboljše, če se osredotočimo na preventivo in preprečimo, da do resnejših obolenj dihal sploh ne pride.

Ponujamo vam nekaj predlogov, s katerimi si lahko olajšate ali celo preprečite težave, ki vas pestijo ob pojavu gripe in prehladov.


Dovolj se oblecite. Topla oblačila lahko pripomorejo k temu, da se izognemo kašljanju in smrkanju. Če nismo dovolj oblečeni, nas hitro zazebe in začnemo drgetati. S tem oslabimo imunski sistem, kar nas naredi bolj ranljive in dovzetne za viruse in bakterije. Poleg tega manjša količina sončne svetlobe in spremenjeni nivoji hormonov, kot sta serotonin in malatonin, negativno vpliva na delovanje imunskega sistema. Ker preko glave izgubimo kar do 30 odstotkov toplote, je zelo priporočljivo, da se ven ne odpravimo brez kape.


Skrbite za higieno rok. Največ okužb se večinoma prenaša po zraku (kadar nekdo kihne), preko fizičnega kontakta ali pa vstopijo v telo s fizičnim kontaktom, ko se z okuženimi rokami dotaknemo ranljivih delov, kot so oči, usta, nos ... pa čeprav so zaščiteni z obrambnimi mehanizmi (sluznica in dlake). Ravno zato si je potrebno roke čim pogosteje umivati in jih osušiti s papirnatimi brisačami, ki jih nato zavržemo ali pa skrbimo, da običajne pogosto operemo v pralnem stroju. Precej učinkovito se lahko s takšnim ravnanjem izognemo rotavirusu, ki je pogostejši pri otrocih ter povzroči bruhanje in diarejo.


Izogibajte se kramljanju in ogretih prostorov. Običajno smo ljudje fizično veliko bližje drug drugemu pozimi kot poleti, kar povzroči lažje prehajanje okužb z enega človeka na drugega. Velika nakupovalna središča, nabito polni vlaki in avtobusi, zabave v zaprtih prostorih, v katerih so zbrane množice prijateljev in še bi lahko naštevali, so leglo bacilov. Če se le da, se izogibajte tem prostorom. Poleg tega se moramo zavedati, da centralno ogrevanje zmanjšuje obrambo našega telesa in vpliva na dihalni sistem tako, da osuši zaščitno sluznico v nosnih prehodih. Suh zrak lahko pripelje tudi do vnetega grla in poslabša na primer astmo.


Zeliščna zdravila. Če želite okrepiti imunski sistem, da se bo bolje bojeval pred virusi in bakterijami, potem poizkusite z ameriškim slamnikom, ki so ga v preteklosti Američani uporabljali za zdravljenje ran in okužb. Danes se odlično obnese proti prehladom in gripi.

Cink. Cink je ključnega pomena, kadar se želimo znebiti prehlada, zato uživajte čim več hrane, ki je vir tega minerala (meso, jajca, morska hrana, tofu, kalčki ...). Cink in vitamin C skupaj odlično delujeta, zato ju je dobro uporabiti vzajemno.

Pijte veliko vode. Strokovnjaki svetujejo, da naj bi, če želimo ostati zdravi, vsak dan popili okoli dva litra vode. Voda namreč pomaga ledvicam, da pravilno delujejo in odstranjuje iz telesa strupene snovi, ki se nalagajo v našem telesu. Če imate prehlad in ste dehidrirani, se vaša sluznica izsuši ter postane debelejša ter manj sposobna za soočanje s trdovratnimi virusi in bakterijami.


Ne pozabite na spanec. Pomanjkanje spanja nas naredi bolj ranljive in dopušča večjo možnost, da se okužimo. Pomembno je, da spimo trdno in dovolj časa. Koliko je to, je odvisno od vsakega posameznika, strokovnjaki pa priporočajo vsaj okoli 8 ur dnevno.

Vsakodnevno gibanje. Ne podcenjujete pomembnosti vsakodnevnega gibanja, še posebej v zimskem času. Z aktivnostjo skrbimo za cirkulacijo krvi in življenjsko energijo.

Vitamini in probiotiki. Uživanje multivitaminov je v hladnem obdobju leta še kako priporočljivo, saj nimamo na izbiro toliko svežega sadja in zelenjave kot na primer poleti. Tudi probiotiki, ki predstavljajo »dobre bakterije« so odlični za krepitev obrambnih teles v organizmu, z njimi tudi vzdržujemo zdrav prebavni sistem.

Inhalacije. Kadar se nas loti prehlad, poskusimo z inhalacijami. V vrelo vodo nakapljajmo nekaj kapljic eteričnih olj (evkaliptus, meta, ingver, rožmarin, čajevec ...) in inhalirajmo paro, lahko pa tudi uporabimo nekoliko bolj praktični inhalator. Med inhalacijo vdihujemo molekule vonja, ki neposredno preidejo v dihala, ki jih vlažijo, grejejo in zdravijo.

Izpiranje nosu. Izpiranje nosu, nosnega dela žrela in sinusov (INNS) je v svetu dobro poznana tehnika. Namenjena je čiščenju telesa in pomirjanju duha, izvaja pa se povsem preprosto, saj se tehnike hitro privadimo. Za enostavno izpiranje nosu potrebujemo posebno posodico (na primer Neti posodo), ki omogoča izpiranje nosu. Posodo napolnimo s toplo vodo, dodamo ji pol čajne žličke nejodirane soli (na primer himalajsko) in dobro premešamo, postavimo se pred umivalnik in nekoliko nagnemo celo telo naprej. Glavo nagnemo vstran in nekoliko naprej, najprej v desno stran in dulec posode nastavimo v nosnico, ki je dvignjena (v tem primeru levo). Dulec naj popolnoma zatesni nosnico, tako da voda ne teče mimo. Če vlivamo vodo v levo nosnico priteče ven skozi desno nosnico. Glava ne sme biti nagnjena preveč nazaj, da nam voda ne teče po grlu. Med izpiranjem dihamo skozi usta. Pustimo, da odteče polovica ali vsa voda iz posode. Počakamo, da voda odteče iz nosnice, rahlo pihnemo, da izpraznimo nos, nato pa postopek ponovimo še na drugo stran. Z njo je mogoče učinkovito očistiti nos, nosne prehode in sinusne votline, odstraniti odvečno sluz in druge nečistoče ter lajšati težave s senenim nahodom, astmo, bronhitisom, sinusitisom, vnetjem mandeljnov, glavoboli, pri boleznih oči, ušes in grla.

OSTALI ČLANKI IZ TEME ZDRAVO ŽIVLJENJE

12.12.2019

Resnična junaka, ki se nista predala in sta spisala odmevni življenjski zgodbi

Čeprav sta obsojena na življenje v invalidskem vozičku, sta dokazala, da ne priznavata…
Default Image
09.12.2019

Zavarujte se pred zimo

Jesen in zima sta odličen čas, da okrepimo obrambne sposobnosti svojega organizma. Z…
09.12.2019

Prazniki brez slabe vesti

V veselem decembru se številnim pregreham skoraj ni mogoče izogniti. Zabave do jutranjih…
09.12.2019

Zdrave in trdne kosti

Ste vedeli, da ima odrasel človek okoli 208 kosti? Naš skelet ima pomembno vlogo, saj…
09.12.2019

MOTNJE DIHANJA V SPANJU

Samo smrčanje ni nič nenavadnega. Od 30-40 % odraslih ljudi smrči. Običajno to še ni…