Gibanje brez bolečin


Sklepi povezujejo naše kosti in jim zagotavljajo oporo, s tem pa nam omogočajo gibanje. Vsaka poškodba sklepov prinaša s sabo precej težav, zaradi katerih se težje premikamo, omeji se naša svoboda, poleg tega pa lahko pojavijo tudi otekline in hude bolečine
Čeprav se mnogi največkrat pritožujejo, da jih boli koleno, rama ali bok, pa se sklepna bolečina lahko pojavi tudi na drugih delih telesa, od gležnjev do ramen. Z leti se stanje slabša, saj se sklepni hrustanec začne obrabljati, posledično se kosti začnejo drgniti druga ob drugo, kar povzroči bolečine, otrdelost in slabšo gibljivost sklepov. Ravno zato je priporočljivo, da težave s sklepi pravočasno prepoznamo in jih začnemo zdraviti.
Če boste imeli srečo, bo sklepna bolečina izginila v nekaj tednih (akutna bolečina), lahko pa imate smolo in traja tudi nekaj mesecev (kronična bolečina). Dejstvo pa je, da že kratkotrajna neprijetnost v sklepih vpliva na kvaliteto naših življenj. Najbolje je, da težave s sklepi preprečimo, kadar pa s preventivo nismo bili uspešni, moramo zdravstveno stanje zdraviti z zdravili in fizioterapijo. Vse več ljudi se poslužuje tudi alternativnih postopkov in si pomagati s kvalitetnimi prehranskimi dodatki.
Pomagajmo si sami
Za zdravje naših sklepov lahko marsikaj postorimo sami. Potrebno se je zavedati, da je zdrav življenjski slog, ki vsebuje veliko zmerne aktivnosti in uravnoteženo prehrano, ključ do uspeha. Čim več se gibajte, tudi kadar sedite pred računalnikom ali televizijo, menjajte položaje. Nikar se ne lotevajte preveč zahtevnih oziroma intenzivnih športov, temveč raje vztrajajte pri sprehodih, kolesarjenju, nordijski hoji in plavanju. Utrjujete mišice, da bodo močne in bolj gibljive, da bodo lažje podpirale in stabilizirale sklepe, ob tem pa skrbite, da se ne boste poškodovali. Kupite si ščitnike za kolena in komolce, če se boste odpravili na rolerje, ali pa elastično zapestnico za igranje golfa ali tenisa. Potrudite se doseči ali vzdrževati primerno telesno težo, saj vsak odvečen kilogram dodatno bremeni sklepe. V svojo vsakodnevno prehrano vključite čim več rib, ki so bogate z omega-3 maščobnimi kislinami (losos, skuša ...), ne izogibajte se mleka in mlečnih izdelkov, saj kalcij in vitamin D skrbita za močne kosti, lahko pa se tudi odločite za prehranske dodatke z glukozaminom ali kolagenom. Slednji deluje v telesu kot vezivo za celice, tkiva in številne organe, ker pa se njegova količina s starostjo manjša, ga je priporočljivo nadomeščati.

OSTALI ČLANKI IZ TEME ZDRAVO ŽIVLJENJE

18.10.2019

Visoka smrtnost zaradi raka želodca

Eden najbolj zahrbtnih predstavnikov rakov prebavil je rak želodca, ki je po smrtnosti na…
17.10.2019

Svetovni dan osteoporoze

Danes, 20. oktobra, obeležujemo svetovni dan osteoporoze – skeletne bolezni, s katero se…
16.10.2019

Nosečke na potovanju

Zagotovo se boste v 9 mesečni nosečnosti vsaj enkrat odpravili na kakšno potovanje. In le…
14.10.2019

KAJ JE ZOBNI VSADEK?

Zobni vsadek ali implantat je nadomestek zobne korenine, večinoma izdelan iz telesu…
14.10.2019

Nepredvideni stroški pri zdravniku

Nepredvideni stroški pri zdravnikuNe glede na naša leta, nas lahko doletita bolezen ali…