Preženimo komarje


Komarji so zelo nadležne živali, o tem ni dvoma. Parajo nam živce, ko z glasnim brenčečim zvokom letajo mimo naših ušes in iščejo primerno mesto na koži, da bi nam posrkali kri. Priznajmo - komarji sodijo med najmanj priljubljen mrčes, brez katerega bi bilo življenje (še posebej v poletnem času) bolj prijazno.

Veronika Bilban


Srbeči in moteči piki komarjev so nedvomno pogost razlog, zaradi katerega se v toplih večerih druženje s prijatelji nemalokrat predčasno prekine. Tako nadležna bitja imajo nad nami takšno moč, da nas lahko iz zunanjega prostora preženejo v notranjost, pa še tam pred njimi nismo varni. So spretni in okretni, precej hitri in zelo glasni – celo tako, da nas včasih prebudijo iz trdnega spanca.


Toda le redko se zavedamo, da komarji prenašajo tudi bolezni, ki lahko celo povzročijo tragedijo s smrtnim izidom, še posebej pri otrocih in starejših v nerazvitih predelih sveta. Obstaja več kot 3000 vrst komarjev, veliki so od 0,3 do 2 centimetra in nekateri med njimi so tipični prenašalci hude malarije, rumene vročice, denge, encefalitisa, filariaze itd. Komarji so s prenašanjem bolezni posredno eden glavnih dejavnikov smrtnosti še posebej v tropih. S sesanjem krvi na okuženem človeku zaidejo povzročitelji bolezni v komarjev organizem in ta jih prenese do naslednjega gostitelja, kjer jih s pikom vnese v krvni obtok ter s tem okuži.
Zanimivo je, da imajo le samičke komarjev dele ust, ki so potrebni za sesanje krvi. V kožo zapičijo dve cevki, in sicer iz ene vbrizgajo encime, ki zavirajo strjevanje krvi, medtem ko z drugo posrkajo kri v svoje telo. Kri ne uporabijo za svojo prehrano (za hrano komarji uporabljajo nektar in druge rastlinske sladkorje), temveč kot vir proteinov za njihova jajčeca oz. za razvoj potomstva. Za razmnoževanje potrebujejo še vodo, zato se jih mnogi najlažje znebijo, če odstranijo vir stoječe vode, drugi posežejo po insekticidih, pa tudi po komarnikih, s katerim boste lahko ponoči mirno spali in preprečili pike in brenčanje teh insektov, poleg tega se odlično obnesejo, kadar želite ob večerih prezračiti in ohladiti stanovanje brez strahu, da bi v prostor priletela ta drobcena in neznosna bitja. Poleg tega pa je prednost zaščitnih mrež tudi ta, da vam ne bo potrebno kupovati dragih zaščitnih sredstev proti mrčesu, ki so vašemu zdravju in okolju škodljiva. Nekateri se poslužujejo tudi zelišč, s katerimi je mogoče pregnati komarje, in sicer eden izmed nasvetov pravi, da naj bi liste mete, timijana ali bazilike zalili z vrelo vodo, poparek ohladili in shranili v stekleničko z razpršilom ter ga nato uporabili namesto sredstva za odganjanje komarjev. Močno začinjena hrana je prav tako izvrsten naravni način za odganjanje komarjev, prav tako naj bi bila izjemno učinkovita eterična olja čajevca, cedre, evkaliptusa ali cimeta, s katerimi lahko odišavite prostor ali pa jih razredčite z nekaj vode in jih nanesete neposredno na kožo. Tudi kisel vonj citrusov naj bi odganjal komarje, zato z njimi odišavite prostor ali pa sebe.


Dejstvo pa je, da ljudje nismo prva izbira, kadar komarji iščejo svojo žrtev, saj običajno raje napadejo konje, govedo in ptiče. Toda tudi te brenčeče živalce oziroma njihove ličinke imajo svoje sovražnike, kot na primer netopirje, kačje pastirje, ribe in žabe.

OSTALI ČLANKI IZ TEME ZDRAVO ŽIVLJENJE

12.12.2019

Resnična junaka, ki se nista predala in sta spisala odmevni življenjski zgodbi

Čeprav sta obsojena na življenje v invalidskem vozičku, sta dokazala, da ne priznavata…
Default Image
09.12.2019

Zavarujte se pred zimo

Jesen in zima sta odličen čas, da okrepimo obrambne sposobnosti svojega organizma. Z…
09.12.2019

Prazniki brez slabe vesti

V veselem decembru se številnim pregreham skoraj ni mogoče izogniti. Zabave do jutranjih…
09.12.2019

Zdrave in trdne kosti

Ste vedeli, da ima odrasel človek okoli 208 kosti? Naš skelet ima pomembno vlogo, saj…
09.12.2019

MOTNJE DIHANJA V SPANJU

Samo smrčanje ni nič nenavadnega. Od 30-40 % odraslih ljudi smrči. Običajno to še ni…