Prva pomoč

 

Počitnice so pred vrati in že razmišljamo, kdaj in kam bomo šli na dopust. Še preden pa se odpravimo na lepše, poskrbimo, da bodo naše počitnice čim bolj brezskrbne in predvsem varne.


TIA KEMPERLE
Pred odhodom v tuje, bolj eksotične kraje, se pozanimajte o morebitnem priporočenem cepljenju (hepatitis, malarija, steklina ...) . Odločite se na podlagi zdravniških priporočil, časa, ki ga boste preživeli na tujem, prisotnosti določenih bolezni v določenem kraju in podobno.
Čeprav ste po značaju radovedni in v vas živi avanturistični duh, se nikar ne prenaglite in brez premišljanja ne posegajte po lokalni hrani, ki vam je na voljo. Onesnažena voda in hrana namreč lahko povzročita diarejo in tudi druge bolezni, zato se raje držite preverjene prehrane in ustekleničene vode. Če se skušnjavo vendarle ne morete upreti in vas lokalne specialitete močno privlačijo, izberite tisto mesto prehranjevanja, na katerem ste že opazili tujce. Nemalokrat se novice med popotniki hitro širijo in dober glas o preverjenih gostinskih ponudnikih je običajno dovolj dobro zagotovilo, da se vam ob preizkušanju ne bo zgodilo nič hujšega. Splošen nasvet za popotnike, še posebej tiste, ki počitnic ne preživljajo v letoviščih in prestižnih hotelih je, da posegajte po kuhani hrani, ki naj bo servirana topla, izbirajte trdo kuhana jajca, sadje in zelenjavo pred uživanjem dobro operite v čisti vodi ali pa jo olupite, jejte pasterizirane mlečne izdelke, medtem ko se izogibajte hrani, servirani na sobni temperaturi, hrani iz tržnic, surovih ali mehko kuhanih jajc, surovega mesa in rib, neumitega sadja in podbno. Pijte le ustekleničeno vodo, led naj bo narejen prav tako iz ustekleničene vode, privoščite si lahko vročo kavo ali čaj ... Skrbite za higieno rok, z umazanimi rokami se ne dotikajte oči, nosu ali ust, čim manj stopajte v kontakt z ljudmi, ki so bolni, prav tako poskrbite, da ne boste izmenjevali telesnih tekočin (poskrbite za varno spolnost!).
Pomembno je, da se čim bolj izogibate pikom žuželk. Komarji, klopi in bolhe lahko prenašajo različne bolezni, nekatere med njimi ni mogoče preprečiti niti s cepljenjem ali zdravili. Poskrbite, da boste vsaj čim bolj zmanjšali tveganje za pike ali ugrize nadležnih bitij, in sicer tako, da si pokrijete odkrite dele kože s tem, da nosite dolge rokave in dolge hlače ter pokrivalo, uporabljate primeren sprej proti mrčesu, spite v s klimo ohlajenih prostorih ali v sobah, kjer je na oknih zaščita pred komarji, uporabljajte spalno vrečo ali mrežo proti komarjem ... Kadar pa se kljub vsemu ugrizu ali piku ne morete izogniti, poskušajte poškodovano mesto na koži pustiti čim bolj na miru, ne praskajte se, saj boste s tem vnetje le že poslabšali, raje vzemite sredstvo proti pikom, ki mesto na koži hladi in umirja. Obvezno potem, ko se vrnete v hotel ali v vašo sobo, šotor, po celem telesu preverite ali morebiti nimate klopa. Če ga opazite, ga čim prej odstranite ter s tem preprečite okužbe, ki jo klopi prenašajo.

Previdnost ni odveč niti ob vodi in v njej. Plavajte le na območjih, ki so za to namenjena in označena ter upoštevajte opozorilne zastave na plaži ali obalno stražo. Pri vožnji s čolnom poskrbite za varnost, ne pretiravajte s hitrostjo in alkoholom ter oblecite rešilni jopič. Nikar ne skačite v vodo, če niste prepričani o njeni globini, na obalah, kjer so živalski iztrebki raje nosite obuvalo.
Kadar boste potovali v vremensko nepredvidljive kraje, se prej pozanimajte o napovedi in jim prilagodite svoje načrte. Na aktivnosti, ki jih boste izvajali na prostem, se pripravite s primerno obutvijo in obleko, ne pozabite na zaščitno kremo proti soncu z visokim zaščitnim faktorjem in komplet prve pomoči. Priporočljivo je, da se naučite vsaj osnov nudenja pomoči, saj vam paket prve pomoči ne bo veliko koristil, če ne boste vedeli, kaj početi z njegovo vsebino. Bolezni povezane z vročinskim udarom so lahko tudi smrtne, zato morate poskrbeti, da boste redno jedli in pili, nosili lahka in ohlapna oblačila ter da ne boste precenili vaših fizičnih zmogljivosti, kadar je ozračje močno segreto. Če ste več ur na prostem, zunaj pa je vroče kot v peklu, ne pozabite jesti slanih prigrizkov, pijte veliko vode ter poskrbite, da ne boste dehidrirali. Vsekakor ne pozabite s sabo vzeti zdravil, ki jih redno jemljete, pozanimajte se, kje je najbližja zdravstvena ustanova, pred potovanjem se zavarujte, s sabo nosite podatke, če ste na kaj alergični ali če imate diagnosticirano kakšno zdravstveno težavo.
Predvsem pa med počitnikovanjem ne mislite na to, da se vam lahko zgodi kaj slabega. Ostanite pozitivni, uživajte, maksimalno se sprostite in poskrbite, da boste domov prišli spočiti in polni energije.

OSTALI ČLANKI IZ TEME ZDRAVO ŽIVLJENJE

12.12.2019

Resnična junaka, ki se nista predala in sta spisala odmevni življenjski zgodbi

Čeprav sta obsojena na življenje v invalidskem vozičku, sta dokazala, da ne priznavata…
Default Image
09.12.2019

Zavarujte se pred zimo

Jesen in zima sta odličen čas, da okrepimo obrambne sposobnosti svojega organizma. Z…
09.12.2019

Prazniki brez slabe vesti

V veselem decembru se številnim pregreham skoraj ni mogoče izogniti. Zabave do jutranjih…
09.12.2019

Zdrave in trdne kosti

Ste vedeli, da ima odrasel človek okoli 208 kosti? Naš skelet ima pomembno vlogo, saj…
09.12.2019

MOTNJE DIHANJA V SPANJU

Samo smrčanje ni nič nenavadnega. Od 30-40 % odraslih ljudi smrči. Običajno to še ni…