Raziskovanje podvodnega sveta


Potapljanje je svojevrstno doživetje. Še posebej, če se odločimo za raziskovanje morskih globin, v katerih se skriva živopisni svet, poln čudovitih bitij. Še posebej koralni grebeni potapljačem vedno znova vzamejo dih in mirnost, morska idila ter spokojnost, ki se jih dotaknejo v dno duše. Mateja Planinc, Slovenka, ki vodi potapljaški center v Umagu in ki se je potapljala že na najbolj eksotičnih krajih sveta ter tudi plavala med morskimi psi, nam je odgovorila na nekaj vprašanj o tem, vse bolj priljubljenem športu.
TIA KEMPERLE

Zanimanja za potapljanja je vsako leto več. Ali je potapljaštvo še vedno največkrat rezervirano za moške ali se tudi vse več žensk opogumi in se odpravi raziskovati podvodni svet?
Čeprav se nam zdi, da je potapljanje in potapljaška industrija dosegla višek, se populacija potapljacev iz leta v leto veča, tako v svetu kot pri nas. Potapljaška industrija nas bogati z novimi dosežki razvoja opreme, stresni vsakdan pa je razlog, da smo ljudje potrebni sprostitve in predvsem okolice, kjer ne zvonijo telefoni in kjer se sporazumevamo samo z rokami. Zato se potopimo v prelep podvodni svet, ki je v tišino ujet, med modrino odtenkov, kjer spoznamo drugačni planet. Potapljanje ni rezervirano samo za moške, je pa res, da so ženske vecinoma tiste, ki čakajo z otroci na plaži svoje potapljače. V krogih našega športa je vse več tudi žensk, ki smo kljub malim otokom stopile na profesionalno pot potapljaške industrije.
Kakšne pogoje mora zadovoljevati potapljač? Obstajajo kakšne zdravstvene, starostne omejitve?
Vsak potapljač mora biti zdrav in v sebi nositi ljubezen do podvodnega sveta, ki ga je preprosto treba doživet. Nekateri imajo to možnost že kot otroci, drugi v svojih pozno zrelih letih. Slednji to izkušnjo veliko bolj cenijo. V našem potapljaškem centru vsako leto izšolamo veliko število potapljačev tako začetnikov kot nadaljevalcev. Med njimi je tudi veliko otrok, od deset let naprej. Pri vpisu v tečaj dobijo bodoči potapljači literaturo v svojem jeziku, opremo na sposojo in ob koncu tečaja zaslužen certifikat z mednarodno veljavo. Najstarejši potapljač je imel 80 let.
Kaj vse sodi med obvezno opremo potapljača?
Mnenja o izbiri potapljaške opreme so različna. Velika večina si opremo sposodi v našem centru, predvsem ljudje, ki so na kratkem dopustu in otroci, ki še rastejo. Vsi, ki imajo svojo opremo pa si sposodijo samo jeklenko z zrakom ali mešanico Nitrox in svinčene uteži. Med osnovno opremo štejemo: kompenzator plovnosti, regulator, masko, plavuti, neoprensko obleko in potapljaški računalnik.
Jadransko morje se verjetno po živopisnosti ne more primerjati s kakšnimi koralnimi grebeni v Egiptu, na Filipinih, kamor pogosto zahajate, kajne?
Več kot 70% zemeljske površine pokrivajo morja, Jadransko morje je preprosto del nas in del našega otroštva in kljub temu da ni tropsko, nam je zelo drago. Azija, tropska morja z neskončni koralnimi grebeni in živopisanimi ribicami pa so področja, kjer prezivljamo dolgo zimo
Kaj pa lahko vidimo na jadranski obali? Kaj nam ponujajo morske globine?
Severno jadransko morje je polno hrane in posledično tudi polno podvodnega življenja. Na vsakem potopu razveseljujemo potapljače z luknjami, kjer se skrivajo ugorji, jastogi, morski konjički in vsi njihovi prijatelji. Kjer so potopljene ladje pa so se ustvarili umetni grebeni, ki nudijo zatočišče mnogim živalim.
Potapljali ste se že tudi z morskimi psi ...
Potapljanje z morskimi psi je posebno doživetje, ki napolni dušo in telo z adrenalinon in nepopisnim občutkom zavedanja, kako mali in nemočni smo ljudje. Smo tujci, ki vstopamo v njihov svet. Morski pes kitovec je vrsta nenevarnih morskih psov z velikim gobcem, skozi katerega filtrira plankton, nima zob, ima pa kar nekaj ton in mladič je meril celih 6 metrov v dolžino. Plavati s celo družino na globini osmih metrov, je bilo zame največje doživetje. Potop ob petih zjutraj in čakanje morskih psov na globini 30 m pa je pustolovščina, ki še tako izkušenemu potapljaču požene kri po žilah in poveča srčni utrip.
Kako pa potekajo nočni potopi in v čem se razlikujejo od običajnih?
V času polne lune, jasnega neba in čistega morja se je najbolj idealno odpraviti na nočno potapljanje. Ponoči tudi ribe spijo. Iz lukenj prilezejo živali, ki jih po dnevi ne vidimo. Za nočno potapljanje je pomembna podvodna razsvetljava in osvetlitev ladje, vsak potapljač mora imeti tudi rezervno svetilko. Potopi niso globoki.
Kako je v vodi poskrbljeno za varnost?
Pred vsakim potopom imamo briefing, v katerm potapljači izvejo pomembne informacije. Kdo je njihov vodic, kje se nahajamo, plan potopa, kdo je njihov partner, kaj lahko pricakujemo pod vodo in nazadnje ponovimo vse znake sporazumevanja. Preden skočimo v vodo preverimo opremo vsakega posameznika.
Koliko časa se že potapljate in kaj vam je pri tem športu najlepše?
Potapljam se od leta 1989 in najlepše je, ko hobi postane tvoj poklic. Delo na plaži ali delo pod vodo z nasmejanimi in sproščenimi turisti, ki so željni novih znanj, novih dimenzij v življenju, delčka adrenalina, tišine in sprostitve, je delo, ki si ga lahko želi vsak. Mnoge mlade potapljače izobražujemo in usmerjamo na profesionalno pot potapljaške industrije in jim s tem odpiramo nova vrata v svet. Malo pedagoške žilice, smisla za humor, odgovornost in profesionalen pristop z debelo podlago potopov je potrebno, da postaneš iskan in kvaliteten potapljaški inštruktor. Piko na i dodaš z znanjem mnogih tujih jezikov.
Komu vse bi priporočila, naj se gre potapljat?
Vsi, ki imate zdrav duh v zdravem telesu in ki si želite doživeti nekaj več.
Bi rekli, da je potapljanje priporočljivo tako za telo kot za dušo?
Potapljanje je šport ali terapija za dušo, pričakovanja da si boste s potapljanjem izklesali svoje telo lahko odmislite. Žalostno je, da je veliko potapljačev strastnih kadilcev in vse več tudi s prekomerno telesno težo.
Kaj mora potapljač narediti, da se lahko samostojno potaplja?
Za vse, ki niste prepričani ali je potapljanje šport za vas, priporočam Discover scuba diving, to je testni potop z inštruktorjem, kjer v uri in pol spoznate opremo, osnovne znake in se potopite pod vodno gladino. Za vse, ki veste, da je to šport za vas pa lahko pristopite k osnovnemu tečaju Open water diver, ki traja približno 4/5 dni. Pri tem si pridobite certifikat, s katerim se lahko potapljate povsod po svetu. Licenca za rekreativne potapljače se ne obnavlja. Vsak potapljač mora biti pošten do sebe in v primeru, da se dlje časa ni potapljal oziroma ni siguren v svoje znanje, naredi obnovitveni potop.

OSTALI ČLANKI IZ TEME ZDRAVO ŽIVLJENJE

12.12.2019

Resnična junaka, ki se nista predala in sta spisala odmevni življenjski zgodbi

Čeprav sta obsojena na življenje v invalidskem vozičku, sta dokazala, da ne priznavata…
Default Image
09.12.2019

Zavarujte se pred zimo

Jesen in zima sta odličen čas, da okrepimo obrambne sposobnosti svojega organizma. Z…
09.12.2019

Prazniki brez slabe vesti

V veselem decembru se številnim pregreham skoraj ni mogoče izogniti. Zabave do jutranjih…
09.12.2019

Zdrave in trdne kosti

Ste vedeli, da ima odrasel človek okoli 208 kosti? Naš skelet ima pomembno vlogo, saj…
09.12.2019

MOTNJE DIHANJA V SPANJU

Samo smrčanje ni nič nenavadnega. Od 30-40 % odraslih ljudi smrči. Običajno to še ni…