Športna masaža

 

Christjein Benčina je NPK maser, profesor športne vzgoje, ki je diplomiral iz prehrane športnika rekreativca in vodi program z naslovom Preobrazba duha in telesa v Društvu zakonski in družinski inštitut Eteos v Celju.V okviru društva sodeluje pri izgradnji zdrave samopodobe, svetuje pri pravilni prehrani ter rekreaciji, treningih, izvaja športno animacijo za otroke ter masaže: klasične, terapevtske in športne. O slednjih nam je povedal nekaj več in med drugim odgovoril na vprašanja, za koga je športna masaža primerna, kakšne koristi prinaša in mnogo več ...
PETRA MAUER

Komu je namenjena športna masaža?
Športna masaža je namenjena tako profesionalnim športnikom kot tudi rekreativnim, sploh ker danes pogosto opažamo, da so meje med obema vrstama športnikov že precej zabrisane. Športno masažo lahko izvajamo tudi na ostalih zdravih posameznikih, katerim je preprosto všeč močnejša manipulacija mišic in sklepov.
Pri ljudeh z raznimi bolečinami in/ali poškodbami pa bi bolj v poštev prišla terapevtska masaža.

Kakšne koristi prinaša športna masaža telesu?

Športna masaža izboljša krvni in limfni obtok, pripomore k boljši regeneraciji, obnovi tkiv, zelo pospeši odplavljanje metabolnih produktov, izboljša sklepno gibljivost, zmehča otrdline in zlepljena tkiva, izboljša respiratorno funkcijo in na koncu tudi sprošča športnika ter zvišuje njegov bolečinski prag.

Kakšne pa duši, našemu počutju?

Znano je, da masaža kot taka izboljša psihično počutje, povzroča ugodje, marsikateri športnik pa tudi pove, da se zaradi nje povrne del izgubljene energije.

Zakaj je tako zelo pomembno, da športno masažo izvajamo redno?

Rednost terapije je pomembna zaradi prilagoditve na sile/pritiske, ki delujejo na telo med masažo. Lahko bi tudi rekli, da velja pri masaži enako kot pri treningih – pogosteje jih ponavljamo, boljše rezultate dosežemo. Seveda z občutkom za odmor.

Kolikokrat na teden, mesec jo priporočate in koliko časa običajno traja ena terapija?

Vrhunski športniki jo uporabljajo večkrat tedensko, gotovo po vsaki tekmi ali pred njo ter tudi po težjih treningih. Tudi zahtevnejši rekreativci bi si jo naj privoščili vsaj enkrat na teden. Ena terapija traja odvisno od potreb športnika: lahko je samo nekajminutna (npr. ogrevanje ahilove tetive nogometaša) ali celourna (masaža celotnega telesa, navadno po treningu/tekmi).

Je bolj pomembna za kurativo ali preventivo?

Menim, da je pomembnejša za preventivo, saj ima dokazano učinke treninga moči in gibljivosti, povečuje kontraktilnost mišičnih vlaken in preprečuje poškodbe pri športnih naporih. Za kurativo se bolj priporoča terapevtska oblika masaž, seveda v sodelovanju z zdravnikom ali fizioterapevtom.

Se športna masaža najpogosteje izvaja po celem telesu ali le na določenem delu telesa?

Športna masaža se najpogosteje izvaja na nogah, na drugem mestu je hrbet, lahko pa se masira tudi roke.

Se pri masaži uporabljajo masažna olja?

Seveda se lahko uporabi več vrst olj, tudi posebne kreme z učinki hlajenja ali ogrevanja, športnika pa lahko masiramo tudi brez olj in krem, s tako imenovano akopresuro, pritiski na določene točke ali s pasivnim raztezanjem – stretchingom.

Verjetno mora maser veliko vedeti o anatomiji mišic in sklepov, športnih poškodbah, masažnih tehnikah ...

Da, poznavanje anatomije in fiziologije delovanja telesa je osnova, zelo dobro pa je poznati tudi biomehaniko določenega športa in tudi tehnike, ki se pri tem športu izvajajo. Tako se lažje prilagodimo športniku, razumemo njegove zahteve ali pa predvsem bolje razumemo, kako je neka poškodba nastala.

Kakšen negativen vpliv ima na mišice mlečna kislina, ki nastaja med treningi, vajami?

Mlečna kislina, ki nastaja kot odpadni produkt presnove, mišico utrudi, zmanjšuje kontraktilnost ali krčenje mišičnih vlaken ter upočasnjuje procese regeneracije. Poleg tega povzroča krče in posledično bolečine.

Vsaka mišica potrebuje za regeneracijo določen čas, hranilne snovi in kisik. Hranilne snovi in kisik prinaša kri. Masaža torej skrajša čas, ki je potreben za regeneracijo mišice, kajne? Saj pospeši cirkulacijo ...

Točno tako, poleg tega pa pozitivno učinkuje na limfni obtok.

Kakšna hrana je najbolj priporočljiva za mišice in kateri se je treba izogibati?

Odvisno, za kakšen namen se želimo prehranjevati. Zelo poenostavljeno bi lahko rekli naslednje: če želimo povečati mišično maso, potem potrebujemo povečan vnos beljakovinske hrane. Če želimo povečati vzdržljivost, potrebujemo veliko več ogljikovih hidratov z nizkim glikemičnim indeksom. V kolikor si želimo shujšati, pa je to cela znanost. Nekateri prisegajo na učinkovitost ketonskih diet (maščoba, izločimo pa večino beljakovin in ogljikovih hidratov). Se pa prehrana mora prilagajati posamezniku, njegovi presnovi, zmožnostim, predvsem pa sposobnosti držati se načrtovanega. Drastične spremembe v prehrani zahtevajo tudi posvet z zdravnikom.

Ali je športna masaža običajno boleča? Verjetno ni tako zelo prijetna kot relaksacijska masaža ali katera druga, ki se izvaja z manj močnimi pritiski na mišice, kajne?

Dober maser se mora prilagoditi posamezniku, vzpostaviti komunikacijo in pri tem upoštevati njegov bolečinski prag. Prav gotovo pa športna masaža ni najbolj nežna, saj potem ne bi imela teh učinkov, kot jih ima. Športniki to vedo, nekaterim je všeč, drugi so pač pripravljeni nekoliko potrpeti za dosežen rezultat.

Ali so težave kdaj tako hude, da strankam svetujete, naj obiščejo zdravnika?

Vedno, kadar se pojavi sum na ortopedske poškodbe ali prihaja do velikih bolečin, se strankam svetuje obisk zdravnika. Obstajajo tudi kontraindikacije, pri katerih masaže ne smemo izvajati: vnetja, kožne bolezni, povišana temperatura, otekline ... Posebej je potrebno pregledati področje okoli sklepov, ne masiramo pri odprtih ali svežih ranah, pri zlomih kosti. Kontraindikacija so tudi vse novotvorbe, maligni tumorji, tuberkoloze, krčne žile, nosečnost. Zelo pa moramo biti pazljivi tudi, če ugotovimo, da gre za težja mentalna stanja.

Za konec nam še povejte, kako naj stranke vedo, kakšna je razlika med dobrim in slabim maserjem?
Licenca je osnova, ki bi jo moral imeti vsak, ki se ukvarja z masažo. Žal ni vedno tako. Gotovo je pomembno nenehno izobraževanje na različnih področjih, empatija do masiranca ter higiena pri samem delu.

Dobrega maserja pa se preprosto »začuti«, tako v počutju po masaži kot po rezultatih, ki jih (rekreativni) športnik dosega pri aktivnostih. Če nekomu maser ne ustreza, mu pač ne, to še ne pomeni, da je slab maser. Ljudje smo si med seboj zelo različni.

Kakovost maserja se zagotovo povečuje s številom masaž, ki jih opravi. Kitajci pravijo, da zna masirati tisti, ki je opravil vsaj petsto masaž, kdor pa jih je opravil več kot tisoč, je maser.

OSTALI ČLANKI IZ TEME ZDRAVO ŽIVLJENJE

02.06.2020

Zdravje si zasluži našo pozornost

Postavite svoje zdravje na prvo mesto z Zdravstvenim zavarovanjem Zdravje. S sklenitvijo…
27.05.2020

Odlična ideja za čudovit vikend izlet: obiščite slikovite griče blizu Slovenskih Konjic

Življenje se počasi vrača v svoje utečene tire, sezona vikend izletov pa je končno spet…
20.05.2020

Vse bolj pomembna samooskrba

Visoke grede so čedalje bolj priljubljene, a ne zgolj zaradi pridelka, ki zraste v njih,…
17.05.2020

Modre jagode. Resno?!

Prek internetnih strani je mogoče naročiti malodane vse mogoče, tudi semena modrih jagod.…
17.05.2020

Aktiven način premagovanja stisk

Naporni dnevi so za nami in nekaj ovir je zagotovo še pred nami. Takšno je pač življenje,…