Nasveti za zdravje


Pijte mleko
Mislite, da vas bo skodelica kosmičev zjutraj spravila v pogon? Delno, saj predstavlja mleko največji vir vitaminov, zaradi katerih vaše telo dobi najpomembnejša hranila.
Pijte mrzlo vodo
Poskusite in popijte kozarec ali dva zelo mrzle vode pred in med vadbo. Nekatere študije dokazujejo, da lahko mrzle stvari izboljšajo vzdržljivost kar do 23 odstotkov. Mrzla voda prisili telo, da porabi energijo oziroma kalorije, da ga lahko ogreje, prav tako se vam bo pospešil vaš metabolizem.
Dvigujte uteži
Verbalno izražanje čustev med vadbo oz. dvigovanjem uteži naj bi povečalo mišično moč do 25 odstotkov. Raziskave omenjajo celo podatek, da tisti, ki vadi, dvigne od 5 do 8 odstotkov več teže, če dobiva verbalne spodbude (lahko glasne ali nekoliko bolj tihe) od trenerja ali partnerja.
Motivirajte se
Stavite s prijateljem, da vam bo uspelo vaditi vsaj pol leta, vsaj trikrat na teden. Študije dokazujejo, da so tisti, ki sklenejo stavo, v kar 97 odstotkih uspešni. Dobra ideja je tudi, da po vsaki vadbi v hranilnik nasujete nekaj kovancev. Dlje kot boste vztrajali, več boste imeli in kmalu se bo nabralo toliko, da si boste lahko privoščili nekaj lepega.
Privoščite si rdeče zelje
Rdeče zelje ima kar 15-krat več beta karotenov (ki se bojujejo proti nastankom gubic) kot zeleno zelje. Tudi rdeče paprike so boljša izbira kot zelene.
Preženite »mačka«
Če želite zmanjšati posledice preveč popitega alkohola, potem posezite po beluših. Ko so Korejski raziskovalci izpostavili človeškim jetrnim celicam ekstraktom belušev, so le-ti zavrli proste radikale in več kot podvojile učinke dveh encimov, ki sta odgovorna za metaboliziranje alkohola.
Ne kupujte pšeničnega kruha
Raje izbirajte polnozrnatega ali pa še bolje – rženega. Švedski raziskovalci so ugotovili, da so se ljudje 8 ur po zaužitju rženega kruha, počutili manj lačne od tistih, ki so jedli pšenični kruh (rž ima veliko vsebnost vlaknin).
Posušite se po prhanju
Po tuširanju, si najprej obrišite glavo in vrat, s čimer boste preprečili prehlad. Prav tako boste s tem zmanjšali tveganje, da bi kakršnokoli nesnago iz tal prenesli v zgornji del telesa.

OSTALI ČLANKI IZ TEME ZDRAVO ŽIVLJENJE

18.10.2019

Visoka smrtnost zaradi raka želodca

Eden najbolj zahrbtnih predstavnikov rakov prebavil je rak želodca, ki je po smrtnosti na…
17.10.2019

Svetovni dan osteoporoze

Danes, 20. oktobra, obeležujemo svetovni dan osteoporoze – skeletne bolezni, s katero se…
16.10.2019

Nosečke na potovanju

Zagotovo se boste v 9 mesečni nosečnosti vsaj enkrat odpravili na kakšno potovanje. In le…
14.10.2019

KAJ JE ZOBNI VSADEK?

Zobni vsadek ali implantat je nadomestek zobne korenine, večinoma izdelan iz telesu…
14.10.2019

Nepredvideni stroški pri zdravniku

Nepredvideni stroški pri zdravnikuNe glede na naša leta, nas lahko doletita bolezen ali…