Nasveti za zdravje


Pijte mleko
Mislite, da vas bo skodelica kosmičev zjutraj spravila v pogon? Delno, saj predstavlja mleko največji vir vitaminov, zaradi katerih vaše telo dobi najpomembnejša hranila.
Pijte mrzlo vodo
Poskusite in popijte kozarec ali dva zelo mrzle vode pred in med vadbo. Nekatere študije dokazujejo, da lahko mrzle stvari izboljšajo vzdržljivost kar do 23 odstotkov. Mrzla voda prisili telo, da porabi energijo oziroma kalorije, da ga lahko ogreje, prav tako se vam bo pospešil vaš metabolizem.
Dvigujte uteži
Verbalno izražanje čustev med vadbo oz. dvigovanjem uteži naj bi povečalo mišično moč do 25 odstotkov. Raziskave omenjajo celo podatek, da tisti, ki vadi, dvigne od 5 do 8 odstotkov več teže, če dobiva verbalne spodbude (lahko glasne ali nekoliko bolj tihe) od trenerja ali partnerja.
Motivirajte se
Stavite s prijateljem, da vam bo uspelo vaditi vsaj pol leta, vsaj trikrat na teden. Študije dokazujejo, da so tisti, ki sklenejo stavo, v kar 97 odstotkih uspešni. Dobra ideja je tudi, da po vsaki vadbi v hranilnik nasujete nekaj kovancev. Dlje kot boste vztrajali, več boste imeli in kmalu se bo nabralo toliko, da si boste lahko privoščili nekaj lepega.
Privoščite si rdeče zelje
Rdeče zelje ima kar 15-krat več beta karotenov (ki se bojujejo proti nastankom gubic) kot zeleno zelje. Tudi rdeče paprike so boljša izbira kot zelene.
Preženite »mačka«
Če želite zmanjšati posledice preveč popitega alkohola, potem posezite po beluših. Ko so Korejski raziskovalci izpostavili človeškim jetrnim celicam ekstraktom belušev, so le-ti zavrli proste radikale in več kot podvojile učinke dveh encimov, ki sta odgovorna za metaboliziranje alkohola.
Ne kupujte pšeničnega kruha
Raje izbirajte polnozrnatega ali pa še bolje – rženega. Švedski raziskovalci so ugotovili, da so se ljudje 8 ur po zaužitju rženega kruha, počutili manj lačne od tistih, ki so jedli pšenični kruh (rž ima veliko vsebnost vlaknin).
Posušite se po prhanju
Po tuširanju, si najprej obrišite glavo in vrat, s čimer boste preprečili prehlad. Prav tako boste s tem zmanjšali tveganje, da bi kakršnokoli nesnago iz tal prenesli v zgornji del telesa.

OSTALI ČLANKI IZ TEME ZDRAVO ŽIVLJENJE

12.12.2019

Resnična junaka, ki se nista predala in sta spisala odmevni življenjski zgodbi

Čeprav sta obsojena na življenje v invalidskem vozičku, sta dokazala, da ne priznavata…
Default Image
09.12.2019

Zavarujte se pred zimo

Jesen in zima sta odličen čas, da okrepimo obrambne sposobnosti svojega organizma. Z…
09.12.2019

Prazniki brez slabe vesti

V veselem decembru se številnim pregreham skoraj ni mogoče izogniti. Zabave do jutranjih…
09.12.2019

Zdrave in trdne kosti

Ste vedeli, da ima odrasel človek okoli 208 kosti? Naš skelet ima pomembno vlogo, saj…
09.12.2019

MOTNJE DIHANJA V SPANJU

Samo smrčanje ni nič nenavadnega. Od 30-40 % odraslih ljudi smrči. Običajno to še ni…