Bolečina nasvidenje

TENS terapija.
Bolečinam se želimo izogniti, a vendarle nas kdaj doletijo – hočemo ali nočemo. Različnim kroničnim bolečinam so najpogostje izpostavljeni starejši in ljudje, ki so aktivni in se ukvarjajo s športom (rekreativno ali profesionalno). Pri tem nastane veliko poškodb predvsem zaradi preobremenitve sklepov, kit in mišic. Na srečo že obstajajo enostavni načini in metode, s katerimi bolečine lajšamo oz. odpravimo in poskrbimo, da se življenje vrne v normalne tirnice.

Kaj je TENS?

Šele kadar sami občutimo bolečino, se ponavadi zavemo, kako pomembno je naše zdravje in kako močno nas bolečina ovira. Ko je že precej hudo, bi naredili malodane vse, da bi se spet počutili dobro, fit in bi lahko počeli raznorazne stvari, ki smo jih predtem jemali za samoumevne, zdaj pa jih zaradi poškodbe ne moremo opravljati. Eden izmed načinov, kako lajšati, odpraviti in ozdraviti bolečino, je tudi široko uporabljena metoda zravljenja TENS (transkutana elektro nevro stimulacija).

Kako deluje TENS?

Terapija deluje tako, da samolepilne elektrode pritrdimo na kožo, in sicer neposredno na mesto, kjer čutimo bolečino ali v njegovo bližino. S pomočjo TENS aparata skoznje spustimo nežen električni tok, ki ga občutimo kot nežno mravljinčenje.
TENS terapija deluje z različnimi frekvencami, dolžinami, oblikami in jakostmi električnih impulzov. Različne oblike električnih tokov TENS pa imajo en sam skupen namen – odpraviti akutno ali kronično bolečino. Poznamo štiri načine delovanja: konvencionalni, akupunkturni, burst in intenzivni način delovanja. Najpogosteje se uporablja konvencionalni način delovanja, ki deluje z visoko frekvenco in majhno jakostjo toka, pulzi so zelo kratki. Terapija traja 30 minut, protibolečinski učinek nastopi precej hitro.
Moderni in kakovostni TENS aparati imajo že prednastavljene programe in parametre za različne oblike terapij s katerimi odpravljamo bolečine. Uporabniku se tako ni potrebno ukvarjati s tehničnimi podrobnostmi in nastavitvami delovanja aparata. Uporabnik nastavlja samo željeno jakost električnega toka, zato je uporaba enostavna in popolnoma varna.
Priročna naprava TENS torej deluje kot sredstvo proti bolečinam in je varna in učinkovita metoda brez stranskih učinkov. Neposredno se spopada z bolečinami, in sicer tako, da blokira sporočilo o bolečini, ki je namenjeno v možgane, dvigne nivo endorfinov v telesu, ki nas naravno razbremenijo bolečin, poleg tega TENS izboljšuje tudi cirkulacijo krvi.

Komu je TENS namenjen?

TENS terapija se uporablja za lajšanje in odpravo vseh vrst akutnih in kroničnih bolečin. Primerna je za vsakogar razen redkih izjem npr. osebam z vgrajenim srčnim vzpodbujevalnikom tako zato je upoštevanje navodil nujno. Metoda je varna in sicer deluje tako da tens aparat generira električne impulze, ki se preko elektrod na koži prenašajo po živcih do možganov. TENS terapijo že dolga leta uporablja tudi uradna medicina, saj je mogoče z njo uspešno zdraviti različne težave z bolečinami v hrbtenici, sklepih, mišicah, osteoporozo ter kronične in pooperativne bolečine.

http://www.kreja.eu/tens/46-tens-stimulator-saneopro-akcija.html

OSTALI ČLANKI IZ TEME ZDRAVO ŽIVLJENJE

18.10.2019

Visoka smrtnost zaradi raka želodca

Eden najbolj zahrbtnih predstavnikov rakov prebavil je rak želodca, ki je po smrtnosti na…
17.10.2019

Svetovni dan osteoporoze

Danes, 20. oktobra, obeležujemo svetovni dan osteoporoze – skeletne bolezni, s katero se…
16.10.2019

Nosečke na potovanju

Zagotovo se boste v 9 mesečni nosečnosti vsaj enkrat odpravili na kakšno potovanje. In le…
14.10.2019

KAJ JE ZOBNI VSADEK?

Zobni vsadek ali implantat je nadomestek zobne korenine, večinoma izdelan iz telesu…
14.10.2019

Nepredvideni stroški pri zdravniku

Nepredvideni stroški pri zdravnikuNe glede na naša leta, nas lahko doletita bolezen ali…