Catuaba - najboljši naravni afrodiziak

Zdravilne rastline

Catuaba je majhno, cvetoče drevo, ki izvira z področja reke Amazonke v severni Brazilije. Doseže višino največ štirimetre, njeni cvetovi so rumeno-oranžni in rodi rdeče sadeže. Lubje catuabe , ki ima edino zdravilne učinke pa je rjave barve. Že pred več sto leti je tamkajšnje pleme Tupi odkrilo, da lubje catuabe vsebuje lastnosti afrodiziaka. Pitje čaja iz catuabe je postalo del njihove kulture, saj so ga redno uživali z namenom, da bi spodbudil erotične sanje in povečal njihov spolni libido. V novejšem času pa so ugotovili še mnogo drugih njenih izrednih lastnosti.

Uživanje se priporoča pri psihični in fizični utrujenosti, težavah s spanjem ter pri visokem krvnem tlaku. Catuaba deluje antidepresivno in pomirjujoče, saj umirja nadražene živce, zmanjšuje nervozo in čustveni odziv na stres v vsakdanjem življenju. Izboljšuje tudi spomin in zmanjšuje pozabljivost. Catuaba ima nekatere nevrološke prednosti tudi zaradi visoke vsebnosti antioksidantov. Mnogi jo uživajo za zdravljenje anksioznosti in depresij. Ljudje, ki so jemali to zelišče trdijo , da se počutijo bolj sproščeno in energično.
V raziskavi na univerzi Santa Catarina v Braziliji so znanstveniki pri uživanju catuabe odkrili povečano sproščanje serotonina - hormona sreče ter živčnega prenašalca dopamina. Ta nevrotransmiter poživljajoće vpliva na srce, krvni obtok in presnovo. Mobilizira energijske vire telesa, zato smo bolj dejavni, živahni in dobre volje. Njegovo pomanjkanje povzroča nemotiviranost, brezvoljnost kot tudi čustveno praznino. Uživanje catuabe s priporoča tudi športnikom, tako amaterskim kot tudi profesionalnim, za doseganje boljših rezultatov in zmanjševanju utrujenosti.
Do dandanes je catuaba obdržala svoj sloves enega najbolj priljubljenih naravnih afrodiziakov. V tradicionalni zeliščni medicini lubje catuabe velja kot stimulant, ker vsebuje tri specifične alkaloide, ki naj bi skrbeli za zdrav libido. Raziskave so dokazale, da njeno uživanje pomaga pri erektilnih disfunkcijah, izboljša erektilno moč z razširitvijo krvnih žil, kar omogoča večji pretok krvi v penis.

 

Catuaba vsebuje edinstvene oziroma svojstvene snovi – catuabine. Njim strokovnjaki pripisujejo glavne zdravilne učinke in jih ne vsbuje nobena druga rastlina na svetu. Poleg tega se v njej nahajajo tanini, alkaloidi, fitosteroli, flavonoidi in druge zdravju koristne sestavine. Catuaba dviguje spolno slo tako pri moških kot pri ženhskah ter pripomore k boljšim in dolgotrajnejšim seksualnim užitkom. Čeprav je rastlina najbolj poznana za izboljšanje erekcije pri moških pa povečuje libido tako pri moških kot pri ženskah. Je naravni afrodiziak, saj stimulira reproduktivni sistemobeh spolov.

 

Veronika Bilban

OSTALI ČLANKI IZ TEME ZDRAVO ŽIVLJENJE

12.12.2019

Resnična junaka, ki se nista predala in sta spisala odmevni življenjski zgodbi

Čeprav sta obsojena na življenje v invalidskem vozičku, sta dokazala, da ne priznavata…
Default Image
09.12.2019

Zavarujte se pred zimo

Jesen in zima sta odličen čas, da okrepimo obrambne sposobnosti svojega organizma. Z…
09.12.2019

Prazniki brez slabe vesti

V veselem decembru se številnim pregreham skoraj ni mogoče izogniti. Zabave do jutranjih…
09.12.2019

Zdrave in trdne kosti

Ste vedeli, da ima odrasel človek okoli 208 kosti? Naš skelet ima pomembno vlogo, saj…
09.12.2019

MOTNJE DIHANJA V SPANJU

Samo smrčanje ni nič nenavadnega. Od 30-40 % odraslih ljudi smrči. Običajno to še ni…