Skrb za intimno nego

Dandanes se vse vrti z neverjetno naglico. Mudi se nam, hitimo sem in tja, včasih se zdi, kot da komaj dohajamo sami sebe. Prepogosto se ne znamo se umiriti in se posvetiti stvarem, ki so pomembne za nas in naše zdravje. In tudi, ko skrbimo zase, nemalokrat pozabimo na intimno nego, ki je za kvaliteto našega življenja nedvomno zelo pomembna.

Veronika Bilban
Spodnje perilo

Tesno oprijete spodnjice iz sintetičnih vlaken in nogavice iz najlona lahko povzočijo zadrževanje toplote in vlage v intimnih delih našega telesa, kar posledično vodi do vnetja in infekcije kože. Izbirajte bombažno spodnje perilo in ga perite na 60 stopinjah Celzija, dnevno si ga menjujte ter na splošno izbirajte čim bolj naravna in ne pretesna oblačila.
Tamponi in vložki
Nekatere pripadnice ženskega spola imajo raje tampone, druge pa vložke. Slednji naj bodo s čim manj sintetičnih vlaken in čim bolj naravni. Tamponov se izogibajte med vaginalno infekcijo, kadar pa se odločite zanje, pa jih menjujte od 3 do 6 ur v prvih dveh oz. treh dneh, nato pa vsake 4-8 ur. Nikar ne pozabite na pomembnost higiene v intimnih predelih, še posebej med menstruacijo.
Toaletni papir
Toaletni papirji se med sabo precej razlikujejo po kvaliteti. Grobi z veliko vsebnostjo lesnih vlaken lahko dražijo občutljivo kožo na zunanjem genitalnem področju, prav tako se raje izogibajte tistim, ki vsebujejo antibakterijske dodatke. Izberite mehke toaletne papirje, ki jih je na trgovskih policah dandanes že ogromno. Dobro je tudi vedeti, da veliko vaginalnih infekcij povzročimo z nepravilno tehniko brisanja na stranišču. Če brišemo od zadaj naprej, lahko prenašamo bakterije iz rektuma do vagine. Čeprav so te bakterije v manjši količini že sicer prisotne v vagini, je pomembno, da njihovo število ne naraste.
Odstranjevanje dlak na intimnih predelih
Depilacijske kreme pogosto vsebujejo agresivne sestavine, ki lahko povzročijo rdečino, srbenje in pekoč občutek. Običajno ni težav pri britju ali odstranjevanju dlak na intimnih predelih, toda britje lahko povzroči manjšne, mikro ureznine, ki nato nastanejo vhodna točka za različne mikroorganizme, kar pogosto privede do infekcij na tem predelu kože. Nekatere so bolj podvžene vraščanju dlak, kar prav tako povzroči vnetje in srbenje. Izogibajte se torej britju in depiliranju, če ste podvrženi vraščanju dlak, izogibajte se depilacijskim kremam, suhem britju, uporabi električne britvice, prav tako odstranjevanju dlak z voskom pogosto vodi do draženja kože (pa še boleče je!). Strkovnjaki svetujejo, da si najprej s škarjami skrajšate dlake, uporabljajte mokre in vedno sveže britvice, nikoli ne uporabljajte britvice, ki jih je nekdo drug pred vami, brijte se v smeri rasti dlak, dobro sperite, osušite in navlažite mesto britja.
Kopanje
Dlje trajajoče namakanje v vodi (kopeli, bazeni ...) povzroči natekanje kože in izgubo zaščite, zaradi česar je koža nato bolj podvržena draženju in vaginalnemu vnetju. V topli vodi (kot so whirpooli) je več bakterij kot drugje, zato, če ste nagnjeni k vaginalnemu vnetju, se ji raje izogibajte. Tudi klor včasih povzroči draženje in alergije pri bolj občutljivih ljudeh. Izogibajte se torej dolgim kopelim, dolgotrajnemu plavanju v bazenu, whirpoolom in bazenom, če ne prenašate klora. Vedno si preoblečite kopalke, ko pridete iz vode in se dobro osušite.
Brisače
Brisača, ki jo uporabljate znova in znova, je idealno gojišče za bakterije. Bolje je, da uporabljate robčke za enkratno uporabo ali da vsakič uporabite svežo brisačo za čiščenje genitalnega predela. Brisače perite na najmanj na 60 stopinjah Celzija.
Spolni odnos
Če ste občutljivi, si pred spolnim odnosom nanesite kremo na zunanje dele intimnega prostora in tudi po njem. Tudi vaš partner mora skrbeti za svojo intimno nego.

Higiena
Če želite poskrbeti za naravno ravnovesje v genitalnih predelih, potem boste s pretirano nego naredili prav toliko škode kot s tem, da boste zanjo skrbeli opremalo. Vedno izbirajte specialne izdelke za nego intimnih predelov.

OSTALI ČLANKI IZ TEME ZDRAVO ŽIVLJENJE

12.12.2019

Resnična junaka, ki se nista predala in sta spisala odmevni življenjski zgodbi

Čeprav sta obsojena na življenje v invalidskem vozičku, sta dokazala, da ne priznavata…
Default Image
09.12.2019

Zavarujte se pred zimo

Jesen in zima sta odličen čas, da okrepimo obrambne sposobnosti svojega organizma. Z…
09.12.2019

Prazniki brez slabe vesti

V veselem decembru se številnim pregreham skoraj ni mogoče izogniti. Zabave do jutranjih…
09.12.2019

Zdrave in trdne kosti

Ste vedeli, da ima odrasel človek okoli 208 kosti? Naš skelet ima pomembno vlogo, saj…
09.12.2019

MOTNJE DIHANJA V SPANJU

Samo smrčanje ni nič nenavadnega. Od 30-40 % odraslih ljudi smrči. Običajno to še ni…