Opeklinske poškodbe

Nesreče, zaradi katerih nastanejo opekline, nas lahko doletijo na vsakem koraku. Zaradi izpostavljenosti toplotni energiji (plamenu, vročemu zraku, vroči tekočini, pari itd.), kemikalijam, sevanju in trenja ob predmete nastajajo lažje ali hujše opeklinske poškodbe na naši koži. Prve je mogoče zdraviti doma, medtem ko je treba za bolj resne rane treba nujno poiskati zdravniško pomoč.
Veronika Bilban
Opeklinske rane razvrščamo glede na globino in površino, od te ocene pa je odvisen tudi način oziroma izbira nadaljnjega zdravljenja.
Opekline prve stopnje lahko zdravimo doma, saj spadajo med lažje opekline (na primer sončne), saj naj bi bila poškodovana le zunanja plast kože ali povrhnjica oziroma je v manjšem obsegu prizadeta še podkožna plast. Poškodba kože se kaže v obliki rdečice, otekline in bolečine. Stanje si olajšamo tako, da poškodovano mesto hladimo s hladno (odrasle najdlje 30 minut, otroke 10 minut), tekočo vodo (ali uporabimo krpe, ki jih namočimo v hladno vodo). Dobro je vedeti, da na rano ne dajemo ledu. Za manjše opekline lahko uporabimo vlažilni gel z aloe vero ali kakšno drugo sredstvo, ki uspešno lajša tovrstne težave.
Opekline druge stopnje poškodujejo kožo globlje in povzročijo nastanek mehurjev in precej hude bolečine. Če poškodba ni obsežna, se običajno zaceli brez brazgotin. Strokovnjaki svetujejo, da mehurje pustimo pri miru in jih ne prediramo, saj bi s tem povečali možnost okužbe.
Opekline tretje stopnje segajo globoko v tkivo in uničijo vse plasti kože. Tudi če so rane te stopnje omejene na zelo majhno področje, je potrebno specialistično zdravljenje in nemalokrat tudi presaditev kože. V hujših primerih gre za opekline dihal (kamor spadajo opekline z električnim tokom visoke napetosti).
Opekline četrte stopnje poškodujejo še mišice, kite in sklepne vezi. Pojavijo se hude ožganine in hude poškodbe v podkožju. V nekaterih primerih se podkožje delno ali povsem uniči, kar ogrozi življenje. Nujna je presaditev tkiva.

Nujno medicinsko pomoč zahtevajte, kadar so resne opekline, imate velik mehur, kadar je sredina vaše opekline obarvana belo ali pa je morebiti počrnela, kadar imate opekline na očesu ali očesni veki, vas je stresla elektrika ali pa ste bili izpostavljeni nevarnim kemikalijam, ki vam je opekla kožo. Prav tako čim prej obiščite zdravnika, kadar ste po izpostavljenosti ognja, dima ali hlapov hripavi ali kašljate, občutite glavobol ali slabost ter vedno, kadar je rana videti vneta. Morda boste potrebovali zdravnika v primeru, če ocenite, da imate opekline druge ali tretje stopnje, če težko dihate ali če se vam stanje iz dneva v dan slabša.

OKVIRČEK
Bolje preprečiti kot zdraviti
Mnogo nesreč z ognjem se zgodi ravno v domačem okolju. Da bi jih preprečili, potem poskrbimo za varnost.

- Pomembno je, da pred opeklinami zavarujemo naše najmlajše. Vžigalice in vžigalnike hranimo izven njihovega dosega, zavarujemo vtičnice, ročice loncev na štedilniku obrnemo proti steni, pri kuhanju oziroma cvrtju poskrbimo, da v bližini ni otroka, prav tako nikoli ne pijmo vročih napitkov, kadar imamo v naročju našega najmlajšega, pazimo, kadar uporabljamo vroč likalnik ...
- V dom namestite alarmne naprave, ki vas bodo opozorile na morebitno nevarnost ognja.
- Nikoli ne kadite v postelji, še posebej, če ste zelo utrujeni.
- V bližini imejte vsaj majhen gasilni aparat.
- Nikoli ne pustite prižganih sveč, kadar se odpravljate od doma.
- Posebno pozorni moramo biti pri uporabi pirotehničnih sredstvih.
- Bodimo previdni pri uporabi nevarnih kemikalij in vedno uporabljajmo zaščitne rokavice.
- Vnetljive snovi shranimo na primerno, odmaknjeno mesto.
- Tudi strela nas lahko udari. Ob nevihtah zato opustite dela z električnimi oz. metalnimi predmeti, pojdite iz vode ali čolnov, prav tako ne postavite šotore blizu od vode, visokih dreves ali na visokem hribu.

OSTALI ČLANKI IZ TEME ZDRAVO ŽIVLJENJE

30.06.2020

Sonce - prijatelj ali sovražnik?

Sonce vse močneje greje in čeprav se ga neskončno veselimo, se ga moramo malenkost tudi…
28.06.2020

Smo v avtu varni?

Sončni žarki so že močni in zato se jim moramo v najbolj toplem delu dneva izogibati.…
24.06.2020

Najboljša obramba našega telesa je imunski sistem

Vanja Slobodnik Naše telo se vsak dan srečuje z okužbami, ki jih povzročajo virusi,…
22.06.2020

Podpultni vodni filtri za vsak dom

Vodni filter, podpultni Vodni filter, podpultni se namesti pod korito. Filtrirana voda se…
16.06.2020

Zakaj ravno morje?

Darjan Lapanje Če si priznamo ali ne, ima večina izmed nas ob besedah poletje, počitnice…