Brez sonca in vitamina D ni življenja

Po definiciji je vitamin snov, ki je nujna za življenje in jo telo samo ne tvori. Po tej definiciji vitamin D ni vitamin, saj ga telo sintetizira, ko smo izpostavljeni sončnim žarkom. Iz "vitamina", ki se tvori v koži, v ledvicah nastane aktivna oblika, ki je pravzaprav močan in zelo pomemben hormon – kalcitriol.

Ivan Soče

Šele v zadnjih letih znanstveniki odkrivajo vseobsegajoči vpliv tega vitamina na naše zdravje, v zadnjih letih se je število raziskav potrojilo. Skoraj ni bolezni, pri kateri ne bi ugotovili pomanjkanje tega vitamina, znanstveniki le ugotavljajo ali je premalo vitamina D vzrok ali posledica bolezni. Ta hormon vpliva na izražanje več kot 3000 genov in zato vpliva na skoraj vse, kar se dogaja v naših telesih.

Telo ne tvori vitamina D
Brez sonca ni življenja. Tudi zaradi tega, ker brez sonca ni vitamina D, ne v naših telesih, ne v živalih in ne v rastlinah. Skozi celotno zgodovino človeštva smo delovali na odprtem: obdelovali njive, nabirali rastline ali lovili živali. Tako je bilo poskrbljeno, da smo imeli dovolj vitamina D. Zdaj smo zaprti v učilnice, pisarne, tovarne, domove. Če občasno gremo na sonce, se v strahu pred kožnim rakom mažemo s kremami, pokrivamo ali poiščemo senco in tako ostanemo prikrajšani za ta vitamin.

Če bi hoteli dobiti dovolj vitamina D bi morali nekajkrat na teden po približno 15 minut soncu izpostavljati obraz, roke in dekolte ali druge dele kože brez zaščitne kreme, in sicer med 10. in 15. uro. Pomembno je, da smo neposredno izpostavljeni sončni svetlobi in da ne uporabljamo krem za sončenje. Pazimo, da nas sonce ne opeče. Upoštevati je treba, da je od oktobra do aprila malo sončnih dni in še takrat, ko je sonca dovolj, sončni žarki padajo pod kotom, ki ne prispeva k tvorjenju vitamina D3.

V hrani ga je zelo malo
Vitamina D v hrani praktično ni. Nekaj malega ga je v mesu mastnih rib, v kravjih jetrih, sirih in rumenjaku ter v na soncu posušenih gobah. Natančni izračuni kažejo, da zgolj 10 odstotkov vitamina D lahko prejmemo iz hrane.

Posledice nenaravnega načina življenja
Če smo kakšen vitamin prisiljeni jemati v obliki prehranskih dopolnil je to D3, ki je izjemno poceni, tako, da ni prav nobenega razloga za kronično pomanjkanje vitamina D, ki ima epidemične razsežnosti. To je kazen za povsem nenaraven način življenja in premajhno skrb za vnos tega vitamina, ki se nam hudo maščuje skozi naraščanje števila avtoimunskih bolezni, neučinkovit imunski sistem in slabo splošno zdravje.

OSTALI ČLANKI IZ TEME ZDRAVO ŽIVLJENJE

15.09.2020

Ko spomin začne močno pešati ...

Demenca je bolezen, ki običajno prizadene starejše. Posledice so lahko precej hude in…
11.09.2020

Glavoboli – kaj hitro pomaga in kako jih preprečite

Predvsem ženske imajo težave z glavoboli – pri vsaki drugi so skoraj reden pojav.…
04.09.2020

Hladno stiskana hrana za pse

Vsi pasji skrbniki si za svojega kosmatinca želimo le najboljše, zato je najbolj pomembna…
28.08.2020

Kožni rak

Poznamo več vrst kožnega raka, ki se med seboj razlikujejo po izgledu, hitrosti rasti,…
27.08.2020

8 Pogostih znakov, da je naš krvni sladkor previsok

Krvni sladkor je glukoza, ki je v krvi. Normalna raven glukoze v krvi je med 4,0 in 6,1…