S kisikoterapijo do zdravja sleherne celice

Vanja Slobodnik

Kisikoterapija se uporablja pri pljučnih boleznih, lipodistrofiji oziroma celulitu, pri telesnih aktivnostih in v preventivi. Kisik je vasodilatotor; omogoča, da rdeče krvničke, ki pridejo iz maščobe, prodrejo v kapilarne žile, kar povzroča, da je citoplazmatska membrana prožnejša.

Človeško telo potrebuje kisik za pretvorbo sladkorjev, maščob in proteinov, ki jih absorbira s hrano, v energijo: ta proces imenujemo metabolizem. Čim več kisika vdihnemo, tem več energije lahko naše telo proizvaja. Zaradi onesnaženja pa dandanes naše telo čedalje težje proizvaja energijo. Vdihavati bi morali več zraka, da bi dobili dovolj kisika, vendar pa je naša kapaciteta dihanja enaka kot tista naših prednikov pred 60 leti, zato konec koncev zaužijemo manj kisika ...

Zakaj je vdihavanje »več« kisika tako pomembno?

Obstaja pet tehtnih razlogov:

1. Onesnaženo okolje povzroča pomanjkanje kisika

- v mestih, doma, v pisarnah, na natrpanih in onesnaženih krajih predstavlja kisik le od 18 do 19 odstotkov zraka, ki ga vdihavamo. Potrebujemo pa 21-odstotni čisti kisik.

- onesnaževalci zmanjšujejo asimilacijo kisika in celičnega dihanja.

- ogljikov monoksid zmanjšuje učinkovitost celičnega dihanja, ker ima 240-krat večjo nagnjenost, da se veže na hemoglobin, kot kisik. Tako onemogoča hemoglobinu, da bi nase vezal kisik.

- ko se kisik veže na globin, se pod vplivom temperature, ph faktorja in delnega pritiska v tkivih spremeni v ogljikov dioksid. Če slednji v atmosferi presega 0,06 odstotka, prehaja telo v prvi stadij hipoksije, kar je pogosta situacija v prenatrpanih mestih, kjer je vrednost ogljikovega dioksida med 0,009 in 0,14 odstotka.

2. Stres in napačen način življenja zmanjšujeta globino dihanja

- pri ljudeh pod stresom se kaže kratko dihanje. Takšni ljudje ne dihajo dovolj globoko, da bi dobili pravo količino kisika.

- življenjski slog sedenja zmanjšuje kardiorespiratorno zdravje in maksimalno količino porabljenega kisika med intenzivno telovadbo.

- alkohol zastruplja telesna tkiva na takšen način, da ne morejo primerno uporabljati kisika.

3. Kisik je prvi vir življenja in energije: brez pijače in hrane zdržimo nekaj dni, toda če ostanemo brez kisika le dve to tri minute, tvegamo zelo resne poškodbe in smrt.

4. Kisik je potreben za presnovne oksidacijsko-redukcijske procese, ki so nujni za človekovo zdravje in preživetje.

5. Kisik je nujen za delovanje naših možganov. Ti se hranijo s čistim kisikom v 80 odstotkih, kar ustreza četrtini naše celotne potrebe po kisiku. Nizka koncentracija kisika povzroča glavobol, utrujenost, nizko koncentracijo, pomanjkanje spomina, medtem ko visoka koncentracija kisika zmanjšuje glavobole in utrujenost, zvišuje pozornost, koncentracijo in spomin.

Posledice pomanjkanja kisika

Ko je premalo kisika v našem telesu, absorbirajo rdeče krvničke druge snovi, ki so prisotne v krvnem obtoku. Začnejo otekati in trdnost njihove celične membrane povzroči motnje v kapilarnem obtoku. Telesne celice dobijo manj krvi in kisika, postanejo manj živahne in učinkovite. Zmanjšujejo sintezo kolagena in elastana, se predčasno postarajo, izgubijo možnost, da bi vzdrževale homeostatsko ravnovesje, zato ne izgubijo odvečnega natrija, poveča se zadrževanje vode in otekanje. Otekla tkiva še bolj ovirajo obtok v kapilarah, še bolj zmanjšujejo dotok kisika in tako povzročajo utrujenost in otekanje razvijajočih se celic. To je začaran krog, ki je na osnovi staranja in mnogih težav z zdravjem povezan s staranjem in degeneracijo celic. Z vdihavanjem več kisika učinkovito preprečujemo ta začarani krog. Tako izboljšujemo vitalnost celic in s tem tudi tok krvi. Celice obnovijo zmožnost ohranjanja osmotskega ravnovesja, s tem pa prenehajo otekati in se vrnejo v njihovo originalno velikost. Krvničke pa ohranijo prožnost, ko lažje potujejo po kapilarah.

OSTALI ČLANKI IZ TEME ZDRAVO ŽIVLJENJE

23.12.2019

Narava – ponudnica zdravja

Čedalje bolj se zavedamo, da moramo izmed množice izdelkov na tržišču izbrati tiste, ki…
12.12.2019

Resnična junaka, ki se nista predala in sta spisala odmevni življenjski zgodbi

Čeprav sta obsojena na življenje v invalidskem vozičku, sta dokazala, da ne priznavata…
Default Image
09.12.2019

Zavarujte se pred zimo

Jesen in zima sta odličen čas, da okrepimo obrambne sposobnosti svojega organizma. Z…
09.12.2019

Prazniki brez slabe vesti

V veselem decembru se številnim pregreham skoraj ni mogoče izogniti. Zabave do jutranjih…
09.12.2019

Zdrave in trdne kosti

Ste vedeli, da ima odrasel človek okoli 208 kosti? Naš skelet ima pomembno vlogo, saj…