Zmanjšajte tveganje za nastanek diabetesa

Nika Šatej, dr. med.

Danes ima približno šest odstotkov svetovnega prebivalstva sladkorno bolezen. Zaradi sodobnega načina življenja, katerega značilnost sta neustrezna prehrana - neredni, preobilni in prekalorični obroki - ter pomanjkanje gibanja, število bolnikov s sladkorno boleznijo iz leta v leto strmo narašča.

Na starost in dedno pogojenost ne moremo vplivati. Lahko pa obvladamo preostale dejavnike tveganja, ki povečujejo možnost razvoja sladkorne bolezni. Ti dejavniki so čezmerna telesna teža in trebušna debelost, sedeč način življenja in pomanjkanje gibanja, nezdrave prehranske navade in kajenje. Sprememba življenjskega sloga lahko prepreči ali vsaj odloži sladkorno bolezen tipa 2 na mnogo višjo starost.

Vzdržujte normalno telesno težo

Da ne bi zboleli zaradi sladkorne bolezni tipa 2, vam svetujemo, da vzdržujete normalno telesno težo. Že samo povečevanje obsega pasu zelo poveča tveganje za izbruh sladkorne bolezni. Bodite redno telesno dejavni, večino dni v tednu vsaj pol ure. Zdravo se prehranjujte: vsak dan uživajte žitarice, bogate z vlakninami, veliko zelenjave in sadja, ribe, odrecite se slaščicam, uživajte malo maščob, ki naj bodo kakovostne. Namesto živalskih uporabljate rastlinske maščobe, denimo oljčno ali sojino olje in oreščke.

OSTALI ČLANKI IZ TEME ZDRAVO ŽIVLJENJE

18.10.2019

Visoka smrtnost zaradi raka želodca

Eden najbolj zahrbtnih predstavnikov rakov prebavil je rak želodca, ki je po smrtnosti na…
17.10.2019

Svetovni dan osteoporoze

Danes, 20. oktobra, obeležujemo svetovni dan osteoporoze – skeletne bolezni, s katero se…
16.10.2019

Nosečke na potovanju

Zagotovo se boste v 9 mesečni nosečnosti vsaj enkrat odpravili na kakšno potovanje. In le…
14.10.2019

KAJ JE ZOBNI VSADEK?

Zobni vsadek ali implantat je nadomestek zobne korenine, večinoma izdelan iz telesu…
14.10.2019

Nepredvideni stroški pri zdravniku

Nepredvideni stroški pri zdravnikuNe glede na naša leta, nas lahko doletita bolezen ali…