Tudi brez antibiotikov smo lahko zdravi. Celo bolj kot z njimi!

 

Albert Seliškar

Odpornost mikroorganizmov na antibiotike je z dneva v dan večja, kar lahko omilimo le z bolj racionalno rabo teh zdravil in s preprečevanjem širjenja odpornih mikroorganizmov. Svetovna zdravstvena organizacija želi letos še posebej opozoriti na pojav bakterij, ki lahko povzročajo življenjsko nevarne okužbe in postajajo vedno bolj odporne na protimikrobna zdravila, torej antibiotike.

V zadnjih desetih letih se je ambulantna poraba antibiotikov zmanjšala za četrtino, Slovenija pa se s svojo porabo danes umešča v spodnjo tretjino evropskih držav. Vseeno pa so podatki zaskrbljujoči; ZZZS je izračunal, da smo samo v lanskem letu za antibiotike porabili 12 milijonov evrov. Kar 80 odstotkov so jih predpisali zdravniki v osnovnem zdravstvu. Kot navajajo na ministrstvu za zdravje, so zdravniki pogosto slabo motivirani za pravilno rabo.

Kakorkoli, s pretirano oziroma napačno uporabo antibiotikov lahko naredimo več škode kot koristi, saj lahko postanejo neučinkoviti, poleg tega pa imajo tudi stranske učinke. Zgolj povišana temperatura zagotovo ni zadosten razlog za uživanje antibiotika. Nasprotno, dvig telesne temperature pomeni naravno obrambo našega telesa, ki njemu škodljive snovi na tak način onesposobi.

Ne pozabite: desetdnevna kura tako pretrese organizem, da je imunski sistem še štiri mesece po jemanju antibiotikov močno načet in oslabljen.

OSTALI ČLANKI IZ TEME ZDRAVO ŽIVLJENJE

18.10.2019

Visoka smrtnost zaradi raka želodca

Eden najbolj zahrbtnih predstavnikov rakov prebavil je rak želodca, ki je po smrtnosti na…
17.10.2019

Svetovni dan osteoporoze

Danes, 20. oktobra, obeležujemo svetovni dan osteoporoze – skeletne bolezni, s katero se…
16.10.2019

Nosečke na potovanju

Zagotovo se boste v 9 mesečni nosečnosti vsaj enkrat odpravili na kakšno potovanje. In le…
14.10.2019

KAJ JE ZOBNI VSADEK?

Zobni vsadek ali implantat je nadomestek zobne korenine, večinoma izdelan iz telesu…
14.10.2019

Nepredvideni stroški pri zdravniku

Nepredvideni stroški pri zdravnikuNe glede na naša leta, nas lahko doletita bolezen ali…