Črevesje je inkubator številnih bolezni

 

Miha Anžur

Približno 70 odstotkov imunskih celic imamo v črevesni sluznici, kar pomeni, da je 70 odstotkov delovanja našega imunskega sistema odvisnega od našega črevesja.

Zdravo črevesje je odločilno za naše zdravje in počutje. Pri večini bolezni je tako za trajno in uspešno ozdravitev treba obravnavati tudi črevesje. Že sami pa lahko veliko naredimo s pravilno prehrano.

Proces samozastrupljanja

Tanko črevo razgrajuje hrano, da jo telo lahko absorbira. Poleg tega črevesje sintetizira različne snovi, denimo encime, in izloča strupe, kar je naloga debelega črevesa. Pomembna naloga črevesja pa je razstrupljanje telesa. S hrano, ki jo zaužijemo, z onesnaženim zrakom, s pesticidi in z drugimi snovmi, pridejo v telo številni strupi, ki jih mora telo izločiti. Del njih se lahko izloči prek ledvic, največ pa prek črevesne sluznice. Zaradi vnete črevesne sluznice pa je otežena presnova, kar vodi do povečanega vrenja in gnitja hrane. Strupi, ki pri tem nastanejo, dodatno obremenjujejo telo. Tako se telo vedno bolj samodejno zastruplja.

Veliko lahko storite sami

Da bi razstrupili ledvice, pijmo veliko kakovostne vode, za obrambo jeter se izogibajmo mastnih jedi in mesa in pijmo čaj za čiščenje jeter, za čiščenje kože pa pijmo bazične napitke in si privoščimo bazično kopel. Ugotovimo, ali smo alergični na kakšno hrano, odločimo se za nekajmesečno dieto proti glivicam in se odrecimo vsemu, kar vsebuje sladkor in kvas. Če pa se boste izognili še kravjemu mleku in pšenici, boste na dobri poti do zdravega črevesja.

OSTALI ČLANKI IZ TEME ZDRAVO ŽIVLJENJE

18.10.2019

Visoka smrtnost zaradi raka želodca

Eden najbolj zahrbtnih predstavnikov rakov prebavil je rak želodca, ki je po smrtnosti na…
17.10.2019

Svetovni dan osteoporoze

Danes, 20. oktobra, obeležujemo svetovni dan osteoporoze – skeletne bolezni, s katero se…
16.10.2019

Nosečke na potovanju

Zagotovo se boste v 9 mesečni nosečnosti vsaj enkrat odpravili na kakšno potovanje. In le…
14.10.2019

KAJ JE ZOBNI VSADEK?

Zobni vsadek ali implantat je nadomestek zobne korenine, večinoma izdelan iz telesu…
14.10.2019

Nepredvideni stroški pri zdravniku

Nepredvideni stroški pri zdravnikuNe glede na naša leta, nas lahko doletita bolezen ali…