Črevesje je inkubator številnih bolezni

 

Miha Anžur

Približno 70 odstotkov imunskih celic imamo v črevesni sluznici, kar pomeni, da je 70 odstotkov delovanja našega imunskega sistema odvisnega od našega črevesja.

Zdravo črevesje je odločilno za naše zdravje in počutje. Pri večini bolezni je tako za trajno in uspešno ozdravitev treba obravnavati tudi črevesje. Že sami pa lahko veliko naredimo s pravilno prehrano.

Proces samozastrupljanja

Tanko črevo razgrajuje hrano, da jo telo lahko absorbira. Poleg tega črevesje sintetizira različne snovi, denimo encime, in izloča strupe, kar je naloga debelega črevesa. Pomembna naloga črevesja pa je razstrupljanje telesa. S hrano, ki jo zaužijemo, z onesnaženim zrakom, s pesticidi in z drugimi snovmi, pridejo v telo številni strupi, ki jih mora telo izločiti. Del njih se lahko izloči prek ledvic, največ pa prek črevesne sluznice. Zaradi vnete črevesne sluznice pa je otežena presnova, kar vodi do povečanega vrenja in gnitja hrane. Strupi, ki pri tem nastanejo, dodatno obremenjujejo telo. Tako se telo vedno bolj samodejno zastruplja.

Veliko lahko storite sami

Da bi razstrupili ledvice, pijmo veliko kakovostne vode, za obrambo jeter se izogibajmo mastnih jedi in mesa in pijmo čaj za čiščenje jeter, za čiščenje kože pa pijmo bazične napitke in si privoščimo bazično kopel. Ugotovimo, ali smo alergični na kakšno hrano, odločimo se za nekajmesečno dieto proti glivicam in se odrecimo vsemu, kar vsebuje sladkor in kvas. Če pa se boste izognili še kravjemu mleku in pšenici, boste na dobri poti do zdravega črevesja.

OSTALI ČLANKI IZ TEME ZDRAVO ŽIVLJENJE

12.12.2019

Resnična junaka, ki se nista predala in sta spisala odmevni življenjski zgodbi

Čeprav sta obsojena na življenje v invalidskem vozičku, sta dokazala, da ne priznavata…
Default Image
09.12.2019

Zavarujte se pred zimo

Jesen in zima sta odličen čas, da okrepimo obrambne sposobnosti svojega organizma. Z…
09.12.2019

Prazniki brez slabe vesti

V veselem decembru se številnim pregreham skoraj ni mogoče izogniti. Zabave do jutranjih…
09.12.2019

Zdrave in trdne kosti

Ste vedeli, da ima odrasel človek okoli 208 kosti? Naš skelet ima pomembno vlogo, saj…
09.12.2019

MOTNJE DIHANJA V SPANJU

Samo smrčanje ni nič nenavadnega. Od 30-40 % odraslih ljudi smrči. Običajno to še ni…