Na preventivnih pregledih se odkrijejo številni bolezenski znaki

Peter Motnik

Na preventivnem pregledu odkrijejo očem skrita bolezenska stanja in simptome ter s tem preprečijo razvoj marsikatere bolezni.

Francoski filozof Jean Jacques Rousseau je bil že v 18. stoletju prepričan, da je telo temelj umskih sposobnosti in orodje duha, zato mora biti krepko in zdravo. Njegovo misel lahko prenesemo v poslovni svet, kjer velja, da je dobra zdravstvena, fizična in psihična kondicija ključnih kadrov velikega pomena za uspešno poslovanje podjetja.

Skrbno hodite na preventivne preglede

Prav ključni zaposleni pa so vsakodnevno izpostavljeni velikim psihičnim obremenitvam, kar postopoma privede do stresnega stanja, povečanega bolezenskega tveganja in ne nazadnje do bolezni. Preventivni pregledi lahko preprečijo razvoj marsikatere bolezni, saj odkrijejo očem skrita bolezenska stanja in simptome, zato jih lahko še pravočasno odstranijo, ustavijo ali vsaj upočasnijo njihov razvoj.

Srčno-žilne bolezni na prvem mestu

Najpogosteje je zaradi stresa prizadet srčno-žilni sistem, zaradi česar se na preventivnem pregledu išče dejavnike tveganja za razvoj koronarne srčne bolezni, kot so denimo arterijska hipertenzija, hiperlipemije, prekomerna telesna teža, telesna neaktivnost, kajenje ali bolezen v družini. Zdravniki pri preventivnih pregledih opažajo predvsem motnje v presnovi maščob, kar povzroča zvišane vrednosti holesterola ali trigliceridov, od bolezni prebavil pa refluksno bolezen požiralnika, različne stresne razjede, pri gastroskopiji določajo tudi infekcijo z bakterijo helicobacter pylori, ki povzroča želodčne težave in je lahko tudi prekancerogena. Vsak pregled vključuje tudi koloskopijo, s katero ugotavljajo in odstranjujejo polipe na črevesju, saj ravno iz polipa najpogosteje nastane rakavo obolenje. Na preventivnem pregledu denimo odkrijejo različne ciste na ledvicah in jetrih, ledvične in žolčne kamne, benigne tumorje, v posameznih primerih pa žal tudi rakasto obolenje.

Pregled tudi rešuje življenje

Preventivni pregledi so pomembni zato, ker na njih lahko odkrijejo bolezni v začetni fazi, ko se še ne kažejo nobeni simptomi. Tedaj lahko ukrepamo optimalno, saj je zdravljenje bolezni v začetni fazi najhitrejše, najučinkovitejše in ne pušča posledic. Odkrijejo tudi bolezni, ki se hitro ozdravijo, če spremenimo življenjski slog, s čimer se lahko odpravijo tudi predispozicije za bolezen, tako da ne zbolimo kdaj kasneje. Včasih pa odkrijejo tudi začetne faze resnih bolezni, ki zahtevajo specifično zdravljenje.

Laže preprečiti kot zdraviti

Ko so bolezenski znaki že opazni, je lahko bolezen že napredovala in je zato zdravljenje manj učinkovito kot na začetku. Pri vodilnih delavcih so zaradi stresnega življenja dejavniki tveganja še večji, zato je prvi pregled priporočljivo opraviti nekje okoli 40. leta starosti, nato pa ga je dobro ponoviti vsakih pet let in tako preprečiti hujša obolenja. Preventivni pregled je še posebno pomemben za ljudi, ki so s kakšno boleznijo družinsko obremenjeni in imajo torej dedno nagnjenost h kateremu od nevarnih obolenj. Takšnim priporočajo prvi preventivni pregled tudi do deset let pred starostjo, v kateri je zbolel njihov družinski član. Sicer pa je pogostost pregledov različna in se določa povsem individualno.

Na pregledih več moških

Preventivnih pregledov se večinoma udeležujejo moški, žensk je le slaba petina, poudarja sogovornica. Preventivni pregled traja od dva do tri dni. Pacienta najprej pregleda zdravnik internist, sledijo laboratorijske preiskave krvi, rentgenska preiskava srca, ultrazvočni pregled trebušnih organov in endoskopija požiralnika, želodca in dvanajstnika ter koloskopija - pregled debelega črevesja s predpripravo. Nato je na vrsti sklop kardioloških preiskav: obremenitveno testiranje na tekočem traku, ultrazvok srca in vratnega ožilja, na koncu pa še ortopetski, otorinolaringološki pregled, pregled kostne gostote, urološki pregled oziroma pri ženskah ginekološki.

Pregledi, ki jih dopolnijo sprostitveni programi

Odvisno od ugotovitev, do katerih zdravnik pride med poglobljenim in usmerjenim pogovorom s pacientom, program preventivnega pregleda prilagodijo potrebam posameznika. Preiskavam sledi pogovor s pacientom, v katerem ga seznanijo z izvidi in ugotovitvami ter ga po potrebi napotijo na zdravljenje ali pa mu priporočijo spremembo življenjskega sloga in prehrane. Opozorijo ga tudi na to, kdaj bi bilo dobro katero od preiskav ponoviti. Številni ponudniki preventivnih pregledov omogočajo gastroenterološke in kardiološke preventivne menedžerske preglede za skupine s tveganjem, te preglede pa dopolnjujejo tudi s sprostitvenimi programi za zdravljenje preobremenjenosti. Ti so odlična dopolnitev preventivnih pregledov, saj omogočajo sprostitev in revitalizacijo.

OSTALI ČLANKI IZ TEME ZDRAVO ŽIVLJENJE

24.03.2020

Nekaj enostavnih nasvetov za obrambo proti korona virusu

Besedna zveza, ki je v zadnjih tednih preplavila prav vse komunikacijske kanale in se…
21.03.2020

Kožni rak

Poznamo več vrst kožnega raka, ki se med seboj razlikujejo po izgledu, hitrosti rasti,…
16.03.2020

Dober spanec za boljše rezultate

V marcu, natančneje 16. v mesecu, obeležujemo svetovni dan spanja. Kako zelo je pomemben…
16.03.2020

Qapla – specializirana krema za suho kožo

Kot farmacevtki pozivava k redni uporabi razkužila in ustreznemu čiščenju rok. Razkužilo…
15.03.2020

Hormoni in hujšanje

Ženske danes v želji, da bi shujšale poskušamo različne diete, ki so bolj ali manj…