Brez čiste vode ni življenja

mag. Lidija Kocuvan Gašparič

Človekovo spoznanje, da je voda vir življenja, ima dve izhodišči. V prvem so ljudje, ki živijo v pomanjkanju vode, zaradi česar bijejo boj za življenje. Ti ne potrebujejo spoznanja o pomenu te življenjsko pomembne tekočine, saj ga občutijo vsak dan, da preživijo. V drugem so ljudje, ki imajo vode v izobilju, zato ne razmišljajo o njej vse dokler se notranje ne prebudijo.

Prav ta dvojnost nas je pripeljala do novega razmišljanja na tem področju. Življenja brez vode ni. Zdravje človeka in kakovost njegovega življenja pa sta neizbežno povezana z njo.

Spoštujte vodo!

Voda je tudi sestavni del našega organizma, zato je še kako pomembno, kakšno vodo pijemo. Razlog za delovanje skupine Val voda je ozaveščanje o spoštovanju vode, o tem, da je ne onesnažujemo in da cenimo vsako kapljico, ki jo popijemo, užijemo v hrani ali jo občutimo, ko nam teče po telesu. Voda ima nešteto pomenov in vlog; v njej lahko zgolj uživamo, ko jo gledamo, bodisi kot reko, slap, jezero ali morje. Nenazadnje jo vidimo tudi kot umazano in onesnaženo mlako, v kateri živali najdejo svojo hrano, otroci pa v njej uživajo v čofotanju. Da ob tem niti ne omenjam, kolikšno vlogo ima v življenju rastlin in živali, v kmetijstvu, industriji in prehrani.

Poskrbimo za lastno zdravje

Sprejemanje odgovornosti za naše življenje in čisto okolje ne prinaša le odkrivanje novih spoznanj. Gre za zavedanje, da je čista voda vir za ohranjanje zdravja človeka. Vse bolj smo priča različnim pojavom bolezni, ne le v svetu, kjer se za sleherno kapljico vode borijo, pač pa tudi pri nas, kjer je je zaenkrat še v izobilju. Razlogi so lahko različni, vedno pogosteje pa je vzrok za nastanek bolezni prav voda. Ob onesnaževanju okolja, zastarelih vodovodnih sistemih in neprimernih materialih, kjer se pretaka ali stoji voda, to niti ni presenetljivo. Dodajmo k temu še povsem nenadzorovano uporabo kemikalij in pesticidov v kmetijstvu in industriji, množične organske odpadke, izpuste nafte v morje, poplave ter druge naravne nesreče, kar vse po vrsti vodo počasi, a vztrajno zastruplja. Tudi, ali pa prav zato, nas pestijo različne bolezni, vsakodnevno slabo počutje, utrujenost in stres. Zadnji čas je za pomembne globalne ukrepe, če želimo poskrbeti za lastno zdravje in dvigniti kakovost življenja.

 

Ukrepi za boljšo vodo

UKREP: Osnovni filter 20µ

REŠITVE:

1. Z njim zmanjšamo nalaganje usedlin v ceveh.

2. Zaradi usedlin v pocinkanih ceveh pride do odstopanja cinka in s tem do rjavenja (oksidiranja) cevi. To se opazi pri starejših objektih,ko zaprejo vodo. Iz pipe teče rjava voda, polna usedlin.

3. Še vedno so v uporabi azbestne cevi. Pri lomu cevi majhni delci potujejo z vodo. Najbolj nevarni delci so dolžine do 20 milimetrov in premera okoli 25µ. Prav ti delci povzročajo obolenja pljuč – azbestozo.

4. Zmanjša se čiščenje perlatorjev.

5. Podaljša se življenjska doba pipam, ventilom in aparatom.

6. Lahko se uveljavi garancija za armature nekaterih proizvajalcev, kateri dajo za pogoj osnovne filtre.

UKREP: Fizikalno mehčanje vode

REŠITVE:

1. Vodi nismo nič odvzeli in nič dodali, spremenila se je le njena lastnost. Uporabniki opazijo, da je voda postala bolj »gladka«.

2. Zmanjša se poraba čistil, praškov, odstranjevalcev vodnega kamna in drugih preparatov.

3. Zmanjša se poraba energije, saj le en milimeter vodnega kamna porabi od sedem do deset odstotkov več energije.

4. Pri tuširanju se zmanjša poraba šampona.

5. Na tuš kabinah, armaturah in pipah se bistveno lažje odstrani ostanke vodnega kamna; s tem se tudi zmanjša količina porabljenih čistil.

6. Podaljša se življenjska doba napravam in armaturam.

7. Stroški preventive so bistveno nižji kot nenehne menjave zaradi usedlin ali vodnega kamna.

OSTALI ČLANKI IZ TEME ZDRAVO ŽIVLJENJE

21.07.2020

Vpliv naravne volne na zdravje

Izdelki iz naravne ovčje volne. Volnena posteljnina, volnena ležišča, volnena preja,…
17.07.2020

Brati ali ne brati?

To skorajda retorično vprašanje si zastavljamo ljudje vseh generacij. Otroci velikokrat…
15.07.2020

Žilna kirurgija

Odstranjevanje krčnih žil Spomladi in poleti sonce že tako močno sije, da ljudje kažemo…
06.07.2020

Ognjič. Cvet, ki nikoli ne gre iz mode

Ognjič ali meseček sodi v družino nebinovk (Asteraceae), njegovo znanstveno dvočlensko…
03.07.2020

Trije razlogi, zakaj se na izlet odpraviti s kolesom

Sončne vikende marsikdo izkoristi za izlete v naravo in vse več ljudi se odloči za…