Zdravljenje alergij po TKM


Tradicionalna kitajska medicina (TKM) upošteva različne vzroke za pojav določene alergije ali bolezni. Posameznika obravnava celostno, vključuje fizične in psihične obremenitve, dedno zasnovo, način življenja (prehrana, telesne aktivnosti ipd.).


Zdravnica Tradicionalne kitajske medicine, prim.dr. Lu Li


Ker so simptomi in vzroki alergij pri ljudeh lahko zelo različni, je bistvenega pomena pravilno postavljena diagnoza. Le ta razloži vzrok za nastanek ter nato dodeli način zdravljenja, ki je vedno prilagojen posamezniku. Tako se ne lajšajo le simptomi, temveč se vzpostavi ravnovesje znotraj celotnega organizma, predvsem v delovanju notranjih organov. Telo, ki je v ravnovesju, se lahko ubrani vdoru zunanjih patogenih dejavnikov v telo in tako prepreči pojav alergije in drugih bolezni.
Med primarna patogena dejavnika, povzročitelja alergije, sta po TKM predvsem veter in vlaga. Vzorci, ki vključujejo napad vetra ter sprožijo alergijo, se pogosto pojavijo brez opozorila. Pri sezonskih alergijah, kot je seneni nahod, pa sta najpogostejša krivca za nastanek veter in vlaga. Ta kombinacija povzroči nenaden pojav simptomov, kot so kihanje, zasluzenost, pekoče in srbeče oči, grlo, pritisk v glavi. Izpostavljena organa sta tako vranica in pljuča. Vranični Qi skrbi za transfer in transformacijo telesnih tekočin po telesu, medtem ko Pljučni Qi upravlja z delovanjem celotnega respiratornega trakta, vključno z nosno votlino. Šibka vranica namesto pravilnega razprševanja telesnih tekočin povzroči kopičenje vlage, ki se začne nabirati v pljučih. Oslabljena pljuča se tako ne morejo ubraniti vdoru ostalih zunanjih dejavnikov v telo, zato zbolimo ali se pojavi alergija.

Potrebno je upoštevati tudi notranji vzroke za nastanek alergij, ki je po TKM lahko manko krvi v telesu ter tudi prenasičenost s toksini, ki se v celoti ne izločajo skozi pore, skozi blato (redno odvajanje blata) ter skozi urin (zadostne količina zaužite vode).
Prav tako je potrebno upoštevati tudi sam čas zdravljenja alergij. Najbolj učinkovito je zdravljenje pred izbruhom (v zimskem času), v akutnem stanju ter po izbruhu (v poletnem času). V akutnem stanju se poleg zdravljenja hkrati lajšajo tudi simptomi, zato v večini primerov ni potrebno posegati po agresivnih zdravilih.
Med najbolj uspešne metode zdravljenja po TKM sta se izkazali akupunktura ter zeliščna medicina. Ti metodi sta med seboj tesno povezani, saj skupaj tvorita zunanji in notranji aspekt zdravljenja – torej celostno zdravljenje posameznika.

OSTALI ČLANKI IZ TEME ZDRAVO ŽIVLJENJE

18.10.2019

Visoka smrtnost zaradi raka želodca

Eden najbolj zahrbtnih predstavnikov rakov prebavil je rak želodca, ki je po smrtnosti na…
17.10.2019

Svetovni dan osteoporoze

Danes, 20. oktobra, obeležujemo svetovni dan osteoporoze – skeletne bolezni, s katero se…
16.10.2019

Nosečke na potovanju

Zagotovo se boste v 9 mesečni nosečnosti vsaj enkrat odpravili na kakšno potovanje. In le…
14.10.2019

KAJ JE ZOBNI VSADEK?

Zobni vsadek ali implantat je nadomestek zobne korenine, večinoma izdelan iz telesu…
14.10.2019

Nepredvideni stroški pri zdravniku

Nepredvideni stroški pri zdravnikuNe glede na naša leta, nas lahko doletita bolezen ali…